Palackban a Rebeka!

2023.02.28. | Schubert Ádám
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám az Aprónapló 15. részében…


Metszés, palackozás, építkezés

Aprónapló 15. rész - Palackban a Rebeka! - borsmenta.hu

A terv változatlan: metszés és palackozás. Persze azért „mindenmásra” is kell időt találni, például egy kis építésre. Minden évben építünk valamit, jellemzően leginkább a négy kezünkre és kevésbé Dagobert bácsi fétisére alapozva. Idén (is) a pincénk melletti, szolidan romos présház vendégfogadó térré való konvertálása a kiemelt projektünk. Zolival egy már bevált forgatókönyv szerint működünk esztétikai kérdésekben: észérvek ütköztetése, kő-papír-olló, majd némi verbális közelharc, és már el is dőlt a berendezés jellege és színe, azóta a bútorzat alkalmassá tétele zajlik. Persze most kivételesen nem a svéd vagy az olasz lakberendezési trendszetterekhez fordultunk, nem, nem... Padlásokon fellelt, kapott, talált, örökölt és guberált, reményteljes daraboknak estünk neki. A részeredmények biztatóak, végeredmény majd karácsony előtt. Szerencsére, az minden évben van.
 


Elmentünk az Orsolyához…

Aprónapló 15. rész - Palackban a Rebeka! - borsmenta.hu
 
"...maximalista szőlőmunka, minimalista borászat..."

Kirándultunk is, persze otthon azt mondtuk: szakmai továbbképzés, és jól meglátogattuk Tarnóczi Zolit, az Orsolya Pince lelkét Ostoroson, az 1Bolond3atcsinál csapatával. Szűk tíz éve jártam Zolinál utoljára. Néhány dolog változott, de a lényeg nem: maximalista szőlőmunka, minimalista borászat és az a magától értetődő, egyszerű és őszinte hozzáállás, ami tapasztalatom szerint az egyedi és komoly borokat készítő emberek sajátja. Nemcsak a kóstolt huszonpár bor élményét, de jó adag szellemi és lelki muníciót is magunkkal vittünk a reggeli induláskor.

Aprónapló 15. rész - Palackban a Rebeka! - borsmenta.hu
 

Készül az új küvé

Az előző évjárat óta borainkra kerül néhány verssor vagy idézet, amit valamiért kapcsolódónak érzünk. Tavaly Grecsó Krisztián sorai közül választottunk, idén kicsit szélesebb lesz a merítés. Az éppen palackozott bort igyekszem az ezekre a címkékre kerülő gondolatokon át bemutatni. Legyen az első a „Rebeka”, ami a nevét a nagyobbik lányomtól kölcsönözte, a hozzá kapcsolódó idézet pedig Kassai Lajostól, a lovasíjásztól származik: „nem az ősöket kell követni, hanem amit az ősök követtek”.

Aprónapló 15. rész - Palackban a Rebeka! - borsmenta.hu

„...nem az ősöket kell követni, hanem amit az ősök követtek.”

A házasításokról szóló részben már utaltam rá, hogy a Kárpát-medence borkultúrája sokáig a latin iskolához tartozott, azaz nem fajtaborok készültek, hanem az adott vidéken bevált több szőlőfajta termésének keverése, házasítása volt bevett. Valószínűleg a nagyobb termelési biztonság és az évjárathatás valamelyes kiegyensúlyozásának szándéka indokolta ezen gyakorlat kialakulását. Ne feledjük, a borászati segédanyagokat és kémiai beavatkozási lehetőségeket megelőző korban járunk! Nos, ezt a hagyományt kerestük és próbáljuk folytatni ezzel a sokfajtájú küvével. Az alkotó fajták titkosak, de annyit elmondok, hogy a kész borban több mint négy alkotóelem szerepel, néhány egybeszüreteléssel, néhány utólagos házasítással került be, egy része pedig héjon erjedt. Ennél többet csak kínvallatás során árulnék el. Ami viszont fontosabb: egy olyan fehérbor született, ami reményeink szerint elsősorban termőterületéről, Pázmándról mesél, egybefűzve az itt élt elődök több évszázados termelési kultúráját a fehérborról alkotott mai, modern elképzeléssel, persze „aprókertekes” stílusban. Kíváncsiak vagyunk a fogadtatására, március végén debütál három társával együtt. Róluk viszont már legközelebb írok.
 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal

Vendégoldal

Kóstolók és kóstolók

2022.12.06. | Schubert Ádám
Aprónapló 9. rész
Az Aprónapló 9. részében hagyományos és különleges borkóstolókról, egyedi és megismételhetetlen élményekről, a közösségteremtés fontosságáról és az alkotás öröméről mesél Schubert Ádám…
Vendégoldal

A küvék világa

2022.12.20. | Schubert Ádám
Aprónapló 10. rész
A tél a pincemunkák időszaka, ilyenkor készülnek el az egyes borászok filozófiáját híven tükröző házasítások. Na de mi az a küvé? Összeöntjük a maradék borokat, és már kész is? Vagy még…
Vendégoldal

Boldog új évet!

2023.01.03. | Schubert Ádám
Aprónapló 11. rész
A borkészítés vajon művészet vagy mesterség? És maga a bor vajon termék vagy alkotás? Ilyen és hasonló kérdéseket feszeget Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 11. részében. Boldo…
Vendégoldal

Természetesség, egyensúly, komplexitás

2023.01.17. | Schubert Ádám
Aprónapló 12. rész
Vajon miért nem egyszerű meghatározni egy pincészet filozófiáját? Az Aprónapló 12. részében Schubert Ádám pázmándi borász látszólag elvész a részletekben, de csak látszólag…
Vendégoldal

Híd modernitás és hagyomány között

2023.01.31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkez…
Vendégoldal

A boros közösség ereje

2023.02.15. | Schubert Ádám
Aprónapló 14. rész
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)