Vendégoldal

A metszőollótól a kortyig

A metszőollótól a kortyig című cikk borítóképe
2023. 03. 14. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfrissebb gondolatai. Fogadjátok szeretettel…

Gőzerővel metszünk. Ilyenkor teljesen az új évjárat hatása alá kerülünk, tervezünk, álmodozunk, a rügyekbe belelátjuk a hajtásokat, a fürtöket és a majdani bort. Pedig hol van az még! Sok napsütésre, szélre, esőre, őzkárra, kapálásra, kötözésre, hajtásválogatásra, seregélyre, szüretre és erjedésre innen... Mégis azt tapasztaljuk, hogy a „szőlőben születő bor”-hoz szükség van erre a vízióra minden munkafolyamat során.

Mitől megy a villamos?

Kegyelmi állapot ez. Látjuk a távolság növekedését az élet minden területén, és azt a neurózist, ami kényszerűen eluralkodik emiatt. Alapélményünk, hogy nem tudjuk, ki készíti a ruhánkat, az ételünket, hová tűnik a szennyvizünk, és vajon „mitől megy a villamos”. Gondoljunk bele, nem is olyan régen egy darab tányérra kerülő hús ott kezdődött, hogy elvetették – mondjuk – a kukoricát. Majd kapálták, betakarították, lemorzsolták, összetörték, feletették, kitrágyázták, levágták, megtisztították, feldolgozták... És csak ekkor jött a varázslatos „végy egy fej vereshagymát!” mondat.

"....van még olyan sziget a világban, ahol az alkotás folyamata az elejétől a végéig megélhető..."

Nyilván bizonyos előnyökkel a korszerű mezőgazdaság is jár, de számomra fontos, hogy van még olyan sziget a világban, ahol az alkotás folyamata az elejétől a végéig megélhető, és semmiféle absztrakció nem választ el tőle. Ennek persze feltétele a belátható üzemméret, a nagyjából egy hektár/egy ember. Ebben a konstrukcióban ráadásul a szőlőmunka a fizikai, a természet a lelki, az ügyvitel és a kóstolók pedig a szellemi egészséget biztosítják.

Johanna

Az előző részben írtam Rebekáról, most Johannán a sor, aki elsősorban a kisebbik lányom, másodsorban a rozénknak kölcsönözte a nevét. A bor rózsaszín és kékfrankosból készül, de itt nagyjából vége is a rozé-sztereotípiáknak. Érett szőlőből, 16 órás héjon tartás után spontán erjed, almasavbontott, használt kishordókban érik néhány hónapig, derítetlen, szűretlen, kevés kénnel és a finomseprővel együtt kerül a palackba. Amilyen íratlan szabályt csak lehet, átlépünk a készítése során, a tuttifrutti-rajongók őszinte bánatára. Viszont rozé létére elég borszerű. Ezek után, azt hiszem, nem szorul magyarázatra a címkére írt részlet Lackfi János: Patikusdal című verséből:

„Világot kell csinálni,
Erre tanít Csontváry...”

Csontváry Kosztka Tivadar festészete, egyéni és szabad látásmódja meghatározó számomra, és kifejezetten inspirál az ilyen típusú határfeszegetésre.

Megint találkozunk veletek!

Kóstolókra is készülünk, végre újra lesz Nyitnikék a Bálint Boráriumban, ezúttal megyei rangadónak biztosítva teret, hiszen móri borászbarátok lesznek a vendégeink. Megyünk a fővárosba is, a Van Boris borbárban lesz évjárat-bemutatónk, sőt a Borjour Explore is tervben van.

Unatkozni tehát nem fogunk. Most sem.

Fotó:
ApróKertek - honlap

Vendégoldal
Palackban a Rebeka! című cikk borítóképe

Palackban a Rebeka!

2023. 02. 28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám az Aprónapló 15. részében…
Vendégoldal
A boros közösség ereje című cikk borítóképe

A boros közösség ereje

2023. 02. 15. | Schubert Ádám
Aprónapló 14. rész
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az Aprónapló 14. részében…
Vendégoldal
Híd modernitás és hagyomány között című cikk borítóképe

Híd modernitás és hagyomány között

2023. 01. 31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkezdett gondolatmenetet folytatja, és nem udvariaskodik…
Vendégoldal
Természetesség, egyensúly, komplexitás című cikk borítóképe

Természetesség, egyensúly, komplexitás

2023. 01. 17. | Schubert Ádám
Aprónapló 12. rész
Vajon miért nem egyszerű meghatározni egy pincészet filozófiáját? Az Aprónapló 12. részében Schubert Ádám pázmándi borász látszólag elvész a részletekben, de csak látszólag…
Vendégoldal
A küvék világa című cikk borítóképe

A küvék világa

2022. 12. 20. | Schubert Ádám
Aprónapló 10. rész
A tél a pincemunkák időszaka, ilyenkor készülnek el az egyes borászok filozófiáját híven tükröző házasítások. Na de mi az a küvé? Összeöntjük a maradék borokat, és már kész is? Vagy mégse? Az aprónapló 10. részében Schubert Ádám pázmándi borász erről mesél…
Vendégoldal
A természet tökéletlen tökéletessége című cikk borítóképe

A természet tökéletlen tökéletessége

2022. 10. 25. | Schubert Ádám
Aprónapló 6. rész
Az Aprónapló 6. részében Schubert Ádám beszámol a szüret állásáról, és érzékletes példákon keresztül szemlélteti, hogy mi fán terem a spontán erjedés. Tartsatok velünk!