Vendégoldal

Az élet nagy tanító

Az élet nagy tanító című cikk borítóképe
2023. 04. 11. | Schubert Ádám
Hőseink kis ültetvényén még javában tart a metszés, de közben szerveződnek az új kóstolók. Ezekről és a gyorsan fogyó pét-natról mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 18. részében…

Lassú munkához idő kell…

Egy kicsit késik a tavasz. Persze egy négykezes szőlőbirtokon van ennek előnye: egy leheletnyivel kevésbé rohanunk a természet után, mert a metszés persze nincs még kész. Egyfelől – szándékosan – a lehető legkésőbb kezdjük; ennek növényélettani okai vannak, amivel senkit nem untatnék. Másfelől lassú munkához bizony idő kell, a jóról nem is beszélve. A nagyüzemi napszámosnorma kb. 400 tőke/nap, na ezt meg sem közelítjük. 100-150 tőke talán, ami belefér. Csak a minimálisan szükséges sebeket igyekszünk ejteni a növényen, amitől jobb lesz a tőke kondíciója; tovább él, kevesebb növényvédelemre van szüksége és egészségesebb, egyenletesebben érő, végső soron finomabb gyümölcsöt ad nekünk szüretkor. Az ilyen jellegű szőlőmunka legalább annyira szellemi, mint amennyire fizikai, és ezt szeretjük is benne nagyon.

A forgalomba került boraink szerencsére tetszenek a kereskedő partnereinknek, így naplemente után is akad tennivaló: viaszkapszulázás, címkézés, dobozolás...

Ilyenkor mindig bebizonyosodik, hogy a Led Zeppelin, Eric Clapton vagy a Dirty Loops, esetleg Liszt Ferenc a világ zenetörténetének többi résztvevőjével együtt azért munkálkodott, hogy enyhítsen ezen munkafázis monotonitásán.

Újabb kóstolók

Készülünk két kóstolóra is, 14-én az „évjáratbemutató turné” utolsó állomására kerül sor a velencei Groenk Deliben, 20-án pedig Rákóczi Feri – aki elkötelezett lokálpatriótaként segíti a helyi borászokat – biztosít lehetőséget a pázmándi „borászválogatottnak”, azaz mindannyiunknak, hogy egy borvacsora keretében bemutatkozzunk a pesti Korhelyben. A koreográfia kitalálásához pedig a legjobb rész szükségeltetik: borozás a barátokkal. Annyi baj legyen!

Elmélkedés a pét-natról

Húsvét apropóján a „legtavaszibb” tételünkről, a pét-natról ejtenék még szót. A név (pétillant naturel, kb. „természetesen pezsgő”) olyan bort takar, ami valamivel az erjedés befejeződése előtt kerül palackba, ahol a folyamat lezárul. Ezáltal buborék és némi seprő keletkezik, amely benne is marad az italban. A mi esetünkben a kékfrankosrozé-alapbor a pezsgőnél gyümölcsösebb és kevésbé szénsavas végeredményt hozott. A készítés oka a már sokszor emlegetett 2022-es évjárat. Extrém aszályos év volt, aminek során a fiatal szőlőtőkék a túlélés érdekében – némi képzavarral – hibernálták magukat úgy hat hétre. A végeredmény október végén egy szeptember közepi paraméterekkel rendelkező kékfrankos szűztermés lett, alacsony cukor- és magas savtartalommal. Csendes bornál nem vitte volna át a lécet, de a pezsgőalapboroknak pont ilyen paraméterekkel kell rendelkezniük. Nem is kellett már más, csak némi inspiráció Bakonyi Petitől, néhány jó tanács és palack Szentesi Jóskától, és a „gyalogpezsgő” karácsony előtt palackba került. Nem készült sok, és nagyjából el is fogyott már, a szemfülesek az utolsó palackokra mostanában csapnak le a pincénél vagy viszonteladó barátainknál.

A tanulság? Egy éve még azt mondtam volna, hogy nem fogunk pét-natot készíteni. Decemberben azt, hogy próbáljuk meg. Februárban azt, hogy végül is nem lett rossz. Most, áprilisban arról beszélgetünk Zolival, hogy melyik terület terméséből lenne a legideálisabb idén is elkészítenünk. Csak egy közhelygyűjteménnyel zárhatom: az élet nagy tanító, ember tervez, Isten végez. És ettől, időnként, elmondhatatlanul szép a létezés.

Fotó:
ApróKertek - honlap

Vendégoldal
Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban! című cikk borítóképe

Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban!

2023. 03. 28. | Schubert Ádám
Aprónapló 17. rész
Schubert Ádám pázmándi borász Aprónaplójának 17. részében szó esik az idei Nyitnikékről, kiderül, hogy milyen a boros rock and roll, és hogy feltartóztathatatlanul itt a tavasz. Olvassátok, szeressétek!
Vendégoldal
A metszőollótól a kortyig című cikk borítóképe

A metszőollótól a kortyig

2023. 03. 14. | Schubert Ádám
Aprónapló 16. rész
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfrissebb gondolatai. Fogadjátok szeretettel…
Vendégoldal
Palackban a Rebeka! című cikk borítóképe

Palackban a Rebeka!

2023. 02. 28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám az Aprónapló 15. részében…
Vendégoldal
A boros közösség ereje című cikk borítóképe

A boros közösség ereje

2023. 02. 15. | Schubert Ádám
Aprónapló 14. rész
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az Aprónapló 14. részében…
Vendégoldal
Híd modernitás és hagyomány között című cikk borítóképe

Híd modernitás és hagyomány között

2023. 01. 31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkezdett gondolatmenetet folytatja, és nem udvariaskodik…
Vendégoldal
Természetesség, egyensúly, komplexitás című cikk borítóképe

Természetesség, egyensúly, komplexitás

2023. 01. 17. | Schubert Ádám
Aprónapló 12. rész
Vajon miért nem egyszerű meghatározni egy pincészet filozófiáját? Az Aprónapló 12. részében Schubert Ádám pázmándi borász látszólag elvész a részletekben, de csak látszólag…