Vendégoldal

Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban!

Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban! című cikk borítóképe
2023. 03. 28. | Schubert Ádám
Schubert Ádám pázmándi borász Aprónaplójának 17. részében szó esik az idei Nyitnikékről, kiderül, hogy milyen a boros rock and roll, és hogy feltartóztathatatlanul itt a tavasz. Olvassátok, szeressétek!

Metszés szélben, napsütésben, csicsergésben, alkonyatban... És persze a kóstolók, amik közül az első, ahol egészében megmutathattuk a ’22-es évjáratot, a pázmándi Nyitnikék volt a Bálint Boráriumban.

Nyitnikék újdonságokkal

A vendégektől sok pozitív visszajelzést kaptunk, a könnyűvéreket kifejezetten várták és keresték, a „titkos” Rebeka elsősorban a fiatalok körében hódított (akik örvendetesen sokan voltak), és volt, aki kifejezetten az önálló kategóriát képviselő Johanna rozé debütálása miatt érkezett. A legkomolyabb bor a sorban viszont egyértelműen a (rajnai) rizling és az (olasz)rizling házassága, az RnR.


Mint egy rejtői főhős a kocsmai verekedés után: hanyagul elegáns

Az alapanyag rajnai része a szomszédos, nadapi Csúcsos-hegy déli lankájáról származik, ahonnan mások mellett a Szentesi Pince vagy a szép emlékű Variszkusz (és a bizonyos szempontból folytatásának tekinthető 1B3 Manufaktúra) készített-készít komoly rizlingeket, szóval a termőhely megkérdőjelezhetetlen. Az olaszrizling pedig azért kell, mert a rajnait a magunk részéről inkább tiszteljük... Mindenesetre a mi kezeink alatt, fajtaborként nem azt adja, amiért őszintén rajonganánk: kicsit túl harsány, túl lehengerlő, hiányzik belőle az a decens rétegzettség, amit keresünk. De némi olasszal egészen más! És már el is értünk a bor „mottójához”:


„Kergülj meg egy kicsit és csavarodj be!”

Idézetünk a Hajdú-Bihari Napló egy 1957-ben megjelent számából származik, ahol az Amerika irányából teret hódító új stílus, a rock and roll jelentését próbálták magyarítani. Az egyharmad résznyi olaszrizlingtől pedig ilyen ez a bor is. Kicsit őrült, miközben olyan, akár egy rejtői főhős kocsmai verekedés után: hanyagul elegáns. Az ilyen borokért érdemes álmodozni, majd házasításokkal kísérletezni. Néha megadatik.

Budapesti randevúk

Voltunk Budapesten is kétszer, elsőként a Van Boris Borbárban, nagy örömünkre olyan közönség előtt, akiknek jelentős részét személyesen nem ismertük eddig. És bár nem a három órán át tartó beszélés a fő profilunk, kedvesen viszonyultak a rutintalanságunkhoz, és ha minden igaz, a boraink is tetszést arattak.

Másodszor, viszont fennállásunk óta először, Borjouron is voltunk, vagyis a Borjour Explore-on – ez egy kimondottan kisebb pincékről szóló esemény volt. Sokakat megismertünk – néhányan reméljük, minket is –, és figyeltük itt is a reakciókat. Rengeteget lehet tanulni így, és a visszajelzések alapján mi is egyre jobban el tudjuk helyezni a borainkat a „nagy egészben”. Olyan kritika – nagy örömünkre – nem hangzott el, hogy bármelyik tétel szokványos vagy közhelyes lenne, és a „tisztaságukat” (értsd jól: szűretlen rozé esetében is, tehát nem az optika irányából) is egyre többen emelik ki.
Így telnek hát a tavasz első napjai számunkra.

Legközelebb a Groenk Deliben és a Korhelyben lehet majd találkozni velünk áprilisban, addig meg „metszés szélben, napsütésben, csicsergésben, alkonyatban...” Vagy ezt már írtam?

Fotó:
ApróKertek - honlap

Vendégoldal
A metszőollótól a kortyig című cikk borítóképe

A metszőollótól a kortyig

2023. 03. 14. | Schubert Ádám
Aprónapló 16. rész
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfrissebb gondolatai. Fogadjátok szeretettel…
Vendégoldal
Palackban a Rebeka! című cikk borítóképe

Palackban a Rebeka!

2023. 02. 28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám az Aprónapló 15. részében…
Vendégoldal
Híd modernitás és hagyomány között című cikk borítóképe

Híd modernitás és hagyomány között

2023. 01. 31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkezdett gondolatmenetet folytatja, és nem udvariaskodik…
Vendégoldal
És kész! című cikk borítóképe

És kész!

2022. 11. 08. | Schubert Ádám
Aprónapló 7. rész
Az Aprónapló 7. részében szó esik a szüret végéről, Fülesről, aki elkóborolt, de szerencsésen megkerült, némi fátyollebegtetésről és arról, hogy beköszöntött a kóstolószezon. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza mesél…
Vendégoldal
Törekszünk az egyszerűségre című cikk borítóképe

Törekszünk az egyszerűségre

2022. 09. 06. | Schubert Ádám
Aprónapló 2. rész
Az Aprónapló 2. részében Schubert Ádám elmeséli, hogyan választották ki az ApróKertek parcelláin termő szőlőfajtákat, és az is kiderül, hogy csak a változás állandó…
Iszunk
Mi az a budai vörös? című cikk borítóképe

Mi az a budai vörös?

2022. 07. 13. | Szabó Edit
A monarchia kori Magyarország egyik legjelentősebb exportcikke volt, most pedig alig hallunk róla. A kadarka és csókaszőlő házasításával készülő budai vörös hagyományát a pázmándi ApróKertek Pincészet támasztotta fel, és a bor igen finom!