Pattannak a rügyek

2023.04.25. | Schubert Ádám
A pázmándi szőlőhegyre megérkezett a tavasz! Az ApróKertek csapata új területet készít elő művelésre, de a közönségről sem feledkezik el. Schubert Ádám a budapesti Korhelyben és a velencei Groenk Deliben tartott kóstolóról is mesél az Aprónapló 19. részében…


Pattannak a rügyek. Korai fakadásról nem beszélhetünk, az időjárás eddig hűvös, de – a húsvéti fagyokat leszámítva – viszonylag kiegyensúlyozott. Az elmúlt két hétben rendeztük sorainkat a metszés után, és egy, a mi léptékünkben nagy, 0,3 hektáros terület felújításának álltunk neki.

Pattannak a rügyek - Aprónapló 19. rész - borsmenta.hu


Néha az építéshez először rombolni kell, és régi tapasztalat, hogy az embernek ez utóbbi általában gyorsabban megy. Elöregedett, hiányos szőlőt vágtunk ki, amit előző gazdája, khmm, hogy is mondjam szépen… a miénktől eltérő filozófia mentén művelt. Ahogy a komám, Zsolti mondja: „szabad szellemi szárnyalását komoly szakmai felkészültség nem korlátozta.” Kár az öreg tőkékért, de sajnos ezek menthetetlenek voltak. Most egy-két évig virágos rét lesz a helyén, a talajt nem árt ilyenkor pihentetni, de már most jár az agyunk, hogy mit fogunk telepíteni.

Pattannak a rügyek - Aprónapló 19. rész - borsmenta.hu
 
A szőlőtelepítés „nem hamari dolog”

Kisebb hányadán valószínűleg a néró állományát bővítjük pár száz tőkével, a terület többi részén viszont fehér fajtában gondolkodunk. Egyfelől jelenleg a fehérborunk kevesebb, másfelől ez egy hűvös, kelet-északkeleti lejtő, tele mészkővel és vulkáni andezittel. Az ilyen helyeken teremnek az ásványos, jó savgerincű terroirborok, adja hát magát az olaszrizling, amiből – bármennyire is lesajnálják bizonyos körökben – nekünk nem sikerült az elmúlt majd tíz évben kiszeretnünk. Aztán itt az ezerjó, ami szintén mozgatja a fantáziánkat: hagyományos fajta volt mifelénk, állítólag a ma már kuriózum mézes fehérrel vegyesen művelték a tó környéki hegyeken. Van még persze időnk gondolkodni, az oltványokat a következő tél végén kell megrendelnünk, hogy 2025-ben telepíthessünk. Az első termést, ha minden a terv szerint halad, 2027-ben szedhetjük majd. Látható mindebből, hogy nem hamari dolog ez a műfaj, de jó érzés a várakozás, az álmodozás is. Addig pedig van mit tenni és inni; itt van például közösségi „vörösborunk”, a Könnyűvér.

Pattannak a rügyek - Aprónapló 19. rész - borsmenta.hu
 
Könnyűvér

Az idézőjel oka, hogy szinte önálló kategóriában versenyez: a sillernél komolyabb, a hagyományos vörösbornál lazább. Nem tanninos, nagyon gyümölcsös, „jóidővörös”, tehát nyáron is jólesik. 2019-ben „találtuk fel” Köllő Zsoltival, Nagy Gáborral és Sobor Dáviddal, azaz az akkori pázmándi borászkollégákkal. A szabály szerint 60–80% kékfrankos és legalább még egy fajta alkotja, hordót nem lát és a szüretet követő év tavaszán forgalomba kerül a közösen tervezett dizájnnal. Kevés készül belőle, néhány ezer palack összevissza, de nem is a piac átrendezése a cél. Ez a mi játékunk, közösséggé formált minket, és nagyon büszkék vagyunk, hogy részesei lehetünk.

Pattannak a rügyek - Aprónapló 19. rész - borsmenta.hu
 
Kóstoló Budapesten és Velencén

Be is mutattunk néhányat belőlük a múlt héten a budapesti Korhelyben. Rákóczi Feri lokálpatrióta velencei-taviként segíti a munkánkat, ahol csak tudja. Így tett most is: rendelkezésünkre bocsátotta éttermét, ahol csapata – Kerékgyártó Zoltán séf vezetésével – lenyűgöző menüt kreált a borainkhoz. Meghatározó élmény volt az ételek és a borok ilyen magas szintű harmóniája ezen a jó hangulatú, laza és profi helyen. A legjobb szívvel ajánljuk mindenkinek.

Pattannak a rügyek - Aprónapló 19. rész - borsmenta.hu

Egészen más – és szintén nagyon jó – élmény volt számunkra a velencei Groenk Deliben tartott évjárat-bemutatónk is. Ez más műfaj: a borok és a hozzájuk kapcsolódó történetek a hangsúlyosak, több a személyesség. Jönnek a régi és az újabb ismerősök, a helyszínen találkozó asztaltársak összebarátkoznak… Itt rutinosabban mozgunk, élvezzük a hazai pálya előnyét, az Emese és Balázs által álmodott miliőt, amit szintén érdemes megtapasztalni a Velencei-tó körül járva.

Pattannak a rügyek - Aprónapló 19. rész - borsmenta.hu

Most zárom is soraim, vár a kapa, a kertek és szeretett szőlőtőkéink.
 
:
Fotó:
ApróKertek - weboldal
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

Híd modernitás és hagyomány között

2023.01.31. | Schubert Ádám
Aprónapló 13. rész
Miért van az, hogy a borászok egymás lehúzásával igyekeznek feljebb kerülni ahelyett, hogy egy irányba tolnák a szekeret? Az Aprónapló 13. részében Schubert Ádám az előző részben megkez…
Vendégoldal

A boros közösség ereje

2023.02.15. | Schubert Ádám
Aprónapló 14. rész
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az…
Vendégoldal

Palackban a Rebeka!

2023.02.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám…
Vendégoldal

A metszőollótól a kortyig

2023.03.14. | Schubert Ádám
Aprónapló 16. rész
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfriss…
Vendégoldal

Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban!

2023.03.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 17. rész
Schubert Ádám pázmándi borász Aprónaplójának 17. részében szó esik az idei Nyitnikékről, kiderül, hogy milyen a boros rock and roll, és hogy feltartóztathatatlanul itt a tavasz. Olvassá…
Vendégoldal

Az élet nagy tanító

2023.04.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 18. rész
Hőseink kis ültetvényén még javában tart a metszés, de közben szerveződnek az új kóstolók. Ezekről és a gyorsan fogyó pét-natról mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 18. rés…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)