Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot!

2023.05.09. | Schubert Ádám
Zsongás a szőlőben, csend a pincében, boros, zenei és gondolati aktivitás. Nagyjából ezen témákat érinti Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Aprónapló 20. részében. Figyelem, felnőtt tartalom, és nem a szó hétköznapi értelmében…


Lesz itt minden!

Helló, május! A pincében csend, a szőlőben zsongás. Na jó, a „pincecsend” viszonylagos, készülünk a Könnyűvér bemutatóra a Boráriumban, megyünk a pestújhelyi Szuterénbe, ahol mi leszünk Kardos-Horváth Janó előzenekara (ez persze vicc: kísérőborászat leszünk, de!), aztán a rákövetkező héten tényleg koncert lesz. A balatonboglári Babel Camp rendezvényén játszunk a ZenPánik! nevű zenekarommal. Ennek persze a pincéhez nincs sok köze, inkább csak hozzám, de mindenképp meg akartam említeni, hogy a garázsborászat után a világ második legjobb dolga egy garázsrockzenekarban hobbizenélni. Csak megszületnem volt nehéz...

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot! - Aprónapló 20. rész - borsmenta.hu

És lesz újra irodalomterápiás borest a Boroslány Bortékában, amit nagyon várunk. Állati izgalmas a formátum, az előzőről írtam is az Aprónapló 9. részében, aki kíváncsi, lapozzon vissza – vagy inkább jöjjön el! Apropó visszalapozás: a múltkori részben pár mondatban említettem a Groenk Deli-s évjáratbemutatót: Boroslány Tamara kifejtette részletesebben, boríráskedvelőknek kötelező olvasmány, ITT találjátok.

 
Belecsapunk a lecsóba

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot! - Aprónapló 20. rész - borsmenta.hu

Műsorajánló rovatunk után pedig vissza a szőlőskertekbe! Eddig sem unatkoztunk látványosan, de most belecsapunk a legmunkásabb három hónapba. Talajmunkákkal kezdünk, ez néhány kertben csak kaszálást, néhányban a talaj feltörését is jelenti. Ősztől ugyanis ott is hagyjuk a spontán flórát kinőni, ahol a tenyészidőszakban gyommentességre van szükség. Ilyenkor több és nehezebb a megmunkálás, viszont nő a szervesanyag-tartalom, arról nem beszélve, hogy a talajszerkezetnek is jót tesz.

 
Pótlás és kísérlet

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot! - Aprónapló 20. rész - borsmenta.hu

Komoly telepítésbe nem kezdtünk most, de a régebbi szőlők tőkehiányait igyekszünk folyamatosan pótolni, így elültettünk pár tucat csókát és kékfrankost, illetve a kísérleti (rezisztens) zöld veltelini állománya is bővült 22 új taggal. Ez a projekt, vagyis a teljesen vegyszermentes szőlőtermesztés izgatja leginkább a fantáziámat az utóbbi években. Épp ezért a következő bekezdés valamiféle „aktivistás” lesz. Akinek esetleg kényelmetlenek a zöld szempontok, szerintem nyugodtan lapozzon!
 

Elmélkedés

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot! - Aprónapló 20. rész - borsmenta.hu

Minden ide kapcsolódó, szerteágazó, kusza, töredékes gondolatomat nyilván lehetetlen levezetnem itt írásban, néhány címszóban azonban érdemes talán megemlítenem őket, későbbi viták alapjául: ENSZ klímacsúcs, civilizáció és kultúra szembenállása, „objektív” borminőség meghatározása borversenyeken, közpénzből kitömött borászatok, sznobizmus és fizetőképes kereslet, szuperhatékonyság és finom „műborok”, élelmiszer és életérzés. Számomra izgalmas témák, amikről asztal mellett, a pincénknél mondjuk szívesen beszélgetek, írásban történő kifejtésükhöz viszont egy könyv kéne. Ami igazán fontos: gondolatainkkal befolyásoljuk a világot. Ezekből születnek választásaink, amik orientálják (többek közt) a politikusokat és a gazdasági szereplőket. Én borász vagyok, ezért erre a területre hívom fel a figyelmet: ha élvezeti cikket vásárolunk, legyünk felelősségteljesek és tudatosak! Engedjük meg magunknak azt a luxust is, hogy odafigyelünk, mit vagy mit nem áldozott fel a készítő! Például a természetet a profit oltárán.
 
:
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

A boros közösség ereje

2023.02.15. | Schubert Ádám
Aprónapló 14. rész
A pázmándi borászok közös kóstolókkal hangolódnak a metszésre. Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Pázmándi Bormustráról és a budapesti Café Csigában tartott borbemutatóról mesél az…
Vendégoldal

Palackban a Rebeka!

2023.02.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám…
Vendégoldal

A metszőollótól a kortyig

2023.03.14. | Schubert Ádám
Aprónapló 16. rész
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfriss…
Vendégoldal

Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban!

2023.03.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 17. rész
Schubert Ádám pázmándi borász Aprónaplójának 17. részében szó esik az idei Nyitnikékről, kiderül, hogy milyen a boros rock and roll, és hogy feltartóztathatatlanul itt a tavasz. Olvassá…
Vendégoldal

Az élet nagy tanító

2023.04.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 18. rész
Hőseink kis ültetvényén még javában tart a metszés, de közben szerveződnek az új kóstolók. Ezekről és a gyorsan fogyó pét-natról mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 18. rés…
Vendégoldal

Pattannak a rügyek

2023.04.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 19. rész
A pázmándi szőlőhegyre megérkezett a tavasz! Az ApróKertek csapata új területet készít elő művelésre, de a közönségről sem feledkezik el. Schubert Ádám a budapesti Korhelyben és a velen…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)