Kicsi világ a nagyban

2023.05.23. | Schubert Ádám
Az Aprónapló 21. részében Schubert Ádám, az ApróKertek borásza elmélkedik egy kicsit a fotózás mibenlétéről, de az is kiderül, hogy valóban aranyat ér-e a májusi eső…
 
Tényleg foglyul ejti a lelket?


Soha nem fotóztam. A „primitív” népek féltek a fotográfiától, úgy tartották, foglyul ejti a lelküket. Én is valahogy így vagyok; az általam készített képek foglyul ejtik a pillanatot, kiragadják a folyamatból, aminek én is szeretnék része lenni. Elveszi tőlem az átélés, a pillanatban levés élményét és egy illúzióba ringat: nem baj, ha most a fényképezéssel törődöm, majd átélhetem újra, amikor megnézem a képet. Két baj van ezzel: egyrészt nem nézem meg a képet – mint oly sok embertársamnak, nekem sincs se időm, se kedvem sok gigabájtnyi képet a monitoron nézegetni –, másrészt nem marad átélnivaló; a szagok, a fények, a hangulat rám gyakorolt hatásának megfigyelése helyett a telefon képernyőjét próbálom rezzenéstelenül tartani, és nem a napba vakuzni. Én legalábbis így vagyok ezzel. Mindehhez képest meglepő, hogy milyen hatással van rám, amikor valaki úgy tudja kezelni ezt a masinát, hogy nem megragadja a pillanatot, hanem plusz tartalommal tölti fel.

Kicsi világ a nagyban - Aprónapló, Schubert Ádám pázmándi borász naplója 21 - borsmenta.hu
 

Még egy rétege a létnek

Elkezdtünk egy projekten dolgozni egy fotóssal, Sárközi Zsuzsival. A téma – könnyen megfejthető: szőlő, bor, borász, természet – könnyű és nehéz egyben. Sok a magától értetődő szépség, és éppen ezért nehéz ezt nem közhelyesen megragadni. Szerencsére Zsuzsitól távol áll a boros tematikájú honlapok és könyvek napi szintű fogyasztása, ezért a saját, egyedi látásmódját tudja a fotókhoz adni. És itt a csoda: a fotókon nem az van, amit én is látok, hanem valami, amit én nem. Még egy rétege a létnek, aminek megismerésével többek, jobbak lehetünk.

Kicsi világ a nagyban - Aprónapló, Schubert Ádám pázmándi borász naplója 21 - borsmenta.hu

Elgondolkozom: miért is látjuk szépnek a hagyományos bortájakat? A domborzati viszonyok vagy a mögé képzelt, tudott munka miatt? Valószínűleg igaz ez is, de a pázmándi szőlőhegyen számomra a szimbiózis a legfontosabb. Az épített környezet és az emberkéz alkotta kertek ritmusos váltakozása az erdősávval, az elbozótosodott telekkel, a „kopár” hegytetővel. Egy kicsi világ a nagyban, egy hely, ahol lehet otthon lenni.

Kicsi világ a nagyban - Aprónapló, Schubert Ádám pázmándi borász naplója 21 - borsmenta.hu

 
Mindenre fel kell készülni

A szőlőskertek? Köszönik, egyelőre nagyjából rend van. A tavalyi aszályban nem volt szükség növényvédelemre, fel is szaporodott néhány kártevő; meglátjuk majd, elbillen-e az egyensúly miattuk. Emellett, sok év óta először komoly mennyiségű eső esik májusban.

Kicsi világ a nagyban - Aprónapló, Schubert Ádám pázmándi borász naplója 21 - borsmenta.hu

Néhányan felteszik nekem a kérdést: milyennek ígérkezik az év? Nos, erre a „nem tudom”-on kívül semmit nem lehet válaszolni. Önmagában semmi sem jó vagy rossz, és nincs olyan együttállás, aminél ne lehetne tökéletesebb vagy katasztrofálisabb. Az eső jó, de a szőlő le van maradva, mert nincs elég meleg. Viszont lehet, hogy emiatt egy későbbi virágzással ússza meg a lehetséges júniusi csapadékhullámot komolyabb fertőzési nyomás nélkül. Vagy pont nem.

Kicsi világ a nagyban - Aprónapló, Schubert Ádám pázmándi borász naplója 21 - borsmenta.hu

Nem lehet tudni semmit előre, de mindig mindenre felkészültnek kell lenni. Járni a szőlőt minden nap. És figyelni. Nagyon figyelni.
:
Fotó:
ZsZs Fotó - Sárközi Zsuzsanna - Facebook

Vendégoldal

Palackban a Rebeka!

2023.02.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 15. rész
Lehet, hogy egyszer majd vendégfogadó lesz a romos présházból, az új küvé viszont már palackban van! Erről, valamint egy kellemes és tanulságos szakmai kirándulásról mesél Schubert Ádám…
Vendégoldal

A metszőollótól a kortyig

2023.03.14. | Schubert Ádám
Aprónapló 16. rész
Az Aprónapló 16. részéből kiderül, hogy miért fontos az alkotás folyamatának megélése, hogy miért más a Johanna, és hogy mire tanít Csontváry. Íme Schubert Ádám pázmándi borász legfriss…
Vendégoldal

Tavaszi zsongás a kertekben – és a poharakban!

2023.03.28. | Schubert Ádám
Aprónapló 17. rész
Schubert Ádám pázmándi borász Aprónaplójának 17. részében szó esik az idei Nyitnikékről, kiderül, hogy milyen a boros rock and roll, és hogy feltartóztathatatlanul itt a tavasz. Olvassá…
Vendégoldal

Az élet nagy tanító

2023.04.11. | Schubert Ádám
Aprónapló 18. rész
Hőseink kis ültetvényén még javában tart a metszés, de közben szerveződnek az új kóstolók. Ezekről és a gyorsan fogyó pét-natról mesél Schubert Ádám pázmándi borász az Aprónapló 18. rés…
Vendégoldal

Pattannak a rügyek

2023.04.25. | Schubert Ádám
Aprónapló 19. rész
A pázmándi szőlőhegyre megérkezett a tavasz! Az ApróKertek csapata új területet készít elő művelésre, de a közönségről sem feledkezik el. Schubert Ádám a budapesti Korhelyben és a velen…
Vendégoldal

Gondolatainkkal befolyásoljuk a világot!

2023.05.09. | Schubert Ádám
Aprónapló 20. rész
Zsongás a szőlőben, csend a pincében, boros, zenei és gondolati aktivitás. Nagyjából ezen témákat érinti Schubert Ádám, az ApróKertek borásza a Aprónapló 20. részében. Figyelem, felnőtt…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (15) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (246) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (20) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (16) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)