2023.12.01. | Borsmenta
Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára újságíró cseppet sem véletlen találkozása egy különleges könyv lapjain. Az Ehető erdő hiánypótló mű, felfedező kedvű túrázóknak és vállalkozó szellemű szakácsoknak ajánljuk…
Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak?
Az Ehető erdő című kötet 45 vadon gyűjthető, a lehető legtisztább forrásból származó növényen keresztül adja át azt a majdnem feledésbe merült tudást, amellyel bárki sokkal közelebb kerülhet a természethez. Az erdő és a mező kincsei ugyanis nem csak fenntartható forrásból származnak, szezonálisak és bárki számára elérhetők, de elképesztően finomak is! Az exkluzív megjelenésű kötet minden, a természetre és a gasztronómiára nyitott olvasó kincse lesz, hiszen a gyönyörű fotókkal illusztrált könyvből a növények felismerése, gyűjtése és feldolgozása is elsajátítható.
A két szerző, Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró számtalan gyűjtési és feldolgozási trükköt, gyűjtési naptárt, lelőhelyre vonatkozó információt és receptet oszt meg a könyvben.
Fenntarthatóság a legmagasabb fokon
„Aki kirándulás közben a saját kedvére és a családjának gyűjt ehető növényeket, nemcsak a testével, hanem a lelkével és a környezettel is jót tesz! A természetben töltött idő bizonyítottan gyógyító hatással van ránk. A növények megismerésével, a felvillanyozó gasztronómiai kalandokkal pedig közelebb is kerülünk hozzá, és a gyomrunkon keresztül fedezzük fel, hogy mekkora értékeket rejt” – vallják a kötet szerzői. Márpedig ha jobban megszeretjük, akkor jobban is óvjuk, hogy az utódainknak is megmutathassuk a saját bőrünkön és tányérunkon megtapasztalt csodát.
Értékmentés: elődeink öröksége mára luxus lett, de olyan luxus, ami bárki számára elérhető
Az etnobotanika tudománya elődeink végtelenül gazdag és bölcs tudását kutatja, hiszen ahogy az ember kezdett eltávolodni a természettől, úgy a növények hétköznapi ismerete is egyre jobban kopott. A gasztronómiai szakemberek már évekkel ezelőtt felfigyeltek a vadon termett növények nyújtotta fantasztikus lehetőségekre.
Az Ehető erdő című könyvvel viszont mostantól bárki, a saját kosarával gyűjtögetve, a saját konyhájában munkálkodva próbálhatja ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagokat – amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni.
Kalandra fel, elő a bakancsot, az erdő minden évszakban csodákat rejt, és ha már van egy jó kalauzunk, megtalálni is sokkal könnyebb őket!