Iszunk

Túlélőkészlet
2016. 07. 27. | Burai László
Lelkes home baristaként komoly fejtörés elé állított az éves nyaralás. Maximalizmus kontra véges csomagtartó-kapacitás. Még az is megfordult a fejemben, hogy egy hétig „tiszta” leszek, de pont a nyaralás alatt mondanék le a szenvedélyemről?
Iszunk

Kesztölci üdvözlet
2016. 07. 22. | Burai László
Ha valaki már hosszabb ideje érdeklődik a borok iránt, akkor előbb-utóbb elkezdi keresni a friss élményeket, ismeretlen pincéket és borvidékeket. Valahogy így voltunk mi is, amikor Kesztölc felé vettük az irányt.
Iszunk

Egy presszót legyen kedves!
2016. 07. 20. | Burai László
Érdekes lenne megszámolni, hogy egy kávézóban hányszor hangzik el a fenti mondat egy nap, valószínűleg meglepődnénk. Az elmúlt hetekben elsősorban a filterkávékról és azok finomságairól volt szó, de a kávézókban még mindig az eszpresszó a legnépszerűbb ital.
Iszunk

Nyáribb már nem is lehetne
2016. 07. 15. | Burai László
Tegye fel a kezét, aki nyáron az Alföldről választ bort magának! Nem látok nagy tolongást... Pedig ha valamikor, akkor nyáron van igazán ideje kunsági borokat inni, akár fröccsnek.
Iszunk

Néha megnevettetem a Jóistent
2016. 07. 14. | Szabó Edit
„Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa a Balaton egyik legszebb teraszán ül, és viharsebességgel valósítja meg az álmait…
Iszunk

Ipszilon Tállyáról
2016. 07. 13. | Burai László
Bontogatják szárnyaikat a fiatal borászok Tokajban, ez nem kérdés, és pár hete már egy közös rendezvényen is megmutatta borait az Y-generáció Mádon. Akkor nem volt alkalmam részt venni, most pótoltam az elmaradás egy részét: Homoky Dorka borait kóstoltam...
Iszunk

Irány az éjszaka – Pécsett!
2016. 07. 08. | Burai László
A Budapesti Borbár Túra megmutatta, hogy rengeteg lehetőség van, ha az ember este borozni szeretne, mondjuk olyan helyen, ahol van választék, és értenek is a borokhoz. Budapesten tényleg sok a lehetőség, de mi a helyzet vidéken? Egy pécsi kirándulás kiváló alkalmat teremtett arra, hogy feltérképezzük az ottani helyzetet is.
Iszunk

Geisha: kamu vagy csoda?
2016. 07. 06. | Burai László
Pontosan emlékszem az elsőre, fel tudom idézni az illatát, az ízét, az élményt, amit az első kortyban éreztem. Pillanatok alatt megvett kilóra, pedig elég szkeptikus voltam, ugyanolyan kamunak gondoltam, mint a Kopi Luwakot vagy a Blue Mountaint.
Iszunk

A sauvignon blanc, ha magyar
2016. 07. 01. | Burai László
Ha a Borsmenta szerkesztőségében összeülünk kóstolni, akkor legtöbbször egy-egy témát járunk körül. Persze nem olyan részletességre kell gondolni, ami mondjuk a teljes magyar kínálatot lefedné, de azért igen hasznosak ezek az alkalmak; érdekes például azonos szőlőfajtából készült borokat kóstolni, és a kisebb-nagyobb különbségeket felfedezni.
Iszunk

Ég és föld között
2016. 06. 30. | Szabó Edit
Ipacs Szabó István 2008-ban tévedt először a Tenkes-hegy Siklós-Máriagyűd felőli oldalára, és azonnal bele is szeretett a tájba. Fenn az ég kékje, alant az ültetvények zöldje, s a kettő között áll a kicsi pince, ahol a borok készülnek. „Ég és föld között”...
Iszunk

Feketén-fehéren
2016. 06. 29. | Burai László
Van pár olyan kérdés, ami mintegy vallásos szinten megosztja a kávéfogyasztókat. Az egyik ilyen az arabica-robusta vita, de talán ennél is élesebb az ellentét, ha a specialty és a „kommersz” kávék kérdését feszegetjük. Nézzük, hogy pontosan mit is takar a rejtélyes specialty kávé kifejezés
Iszunk

Hétköznapi buborékok
2016. 06. 24. | Burai László
Ha a héten a kávékról esett szó az időközben beköszöntött nyár kapcsán, akkor a bor sem maradhat ki. A hőségben igazán jólesik egy hűvös fröccs, egy rozé vagy egy habzóbor. Pár éve elért minket is a láz, jobbnál jobb buborékos borokat lehet a boltokban találni.
Iszunk

Jegelve
2016. 06. 22. | Burai László
Ahogy beköszönt a kánikula, úgy csökken radikálisan a forró italok népszerűsége egy kávézóban. Természetes, hogy ilyenkor még a kávéban is a hűvöset keressük – lássuk, miből választhatunk!
Iszunk

Élni és élni hagyni
2016. 06. 18. | Szabó Edit
Maurer Oszkár családja négy generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, ő maga is ezt tanulta, de a tervei megvalósítását csak a délszláv háború befejezése után kezdhette el. Azóta viszont igen eredményesen dolgozik…
Iszunk

Habozzunk!
2016. 06. 10. | Burai László
A bor és a kávé mellett azért a sörökre is kíváncsi vagyok általában, bár az ipari söröket elég hamar meg szoktam unni. Más a helyzet a kézművesekkel: ezek között rengeteg izgalmas van, ráadásul a hétvégén egy helyen lehet őket kóstolni.