Borjour Explore

2023.05.08. | Vargha Márk
Először hirdette meg és az Explore nevet adta a kis pincészetek, egyedi tételek minifesztiváljának a Borjour csapata. A Stefánia-palotába sereglő vendégek a legjobb döntést hozták, mikor jegyet váltottak rá, ugyanis valóban nagy felfedezéseket tehettek…


A közönség még nem érkezett meg, jómagam azonban hamar belevetettem magam a borok élvezetébe, s hol máshol kezdhettem volna nagy örömmel, mint az ApróKertek standjánál! Itt Schubert Ádám mutatta be azokat az újdonságokat, melyekről Aprónaplójának 15. és 16. részében is írt már. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy mind a Rebeka nevű titkos fehér cuvée, mind pedig a Johanna nevű kékfrankos rozé igen jól sikerült. Ádáméktól nem is várhat az ember mást, mint a konvencionálistól eltérő gondolkodást. Nem meglepő például, hogy ez a rozé bizony „erős anyag” lett: nem a strandok és a fűnyírás fröccsbora, sokkal inkább a nyári esték alkonyati, teraszra kiülős, lassan kortyolandó tartozéka. Bográcsos, paprikás ételek mellé is nyugodt szívvel fogyaszthatjuk azon a bizonyos teraszon, mert piros bogyósságához élénk fűszeresség társul. Ha tehát még nem találtuk meg a nyárra való könnyű vörös fajtánkat, mint a dél-tiroliak a schiavát, akkor bizony a kékfrankosból készült rozé is tökéletes választás. De csakis ebben a stílusban, mert ez egy másik világot nyit ki, mint azok a pink itókák, melyeket aztán szódával „csapunk fel.” Minderre a palackon is utal egy idézet Lackfi Jánostól: „Világot kell csinálni, erre tanít Csontváry.” A válogatott és érett szőlőt Ádám és Zoli egy éjszakán át áztatták, spontán erjesztették, majd három hónapig sokadtöltésű 225 literes hordóban seprőn érlelték. Elhagyták a derítést, a szűrést, a szivattyúzást, palackozás előtt pedig felkeverték, és gravitációs módszerrel töltötték palackba.

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu

Geönczöl Attila a magyar borvilág sokoldalú alakja: borászként összefogja a határon túli borászokat, borszakíróként pedig hivatalból is rengeteget kóstol és értékel. Nem nehéz vele összefutni tehát a legkülönfélébb, akár budapesti, akár vidéki rendezvényeken. Négy fehér-, egy narancs- és egy vörösborral érkezett a Stefánia-palotába. nekem a címkétlen palackból töltött, hamarosan forgalomba kerülő Sísík nevű fehér cuvée-je tetszett legjobban. Ez egy 2020-as, nagyon koncentrált és komplex finomság, a nevét pedig Attila egyik női felmenőjéről kapta, akit így neveztek az emberek. A sísík tájnyelvi szó, bolondot jelent (lásd még: süsü), de a szóban forgó ősre nem csúfolódásként, hanem inkább elismerésként ragasztották, mivel az átlaghoz képest nagyon más, különleges asszony volt. Nagyon remélem, hogy hamarosan széles kör ízlelheti meg ezt a hozzá hasonlóan különleges Geönczeöl-bort.

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu

De ne csak északi, hanem keleti határainkon túlra is lássunk, innen kóstoltam ugyanis a rendezvény legjobb vörösborát. Megítélésem szerint a Temes megyei vörösek nem kellően ismertek itthon. Egy kicsit olyan, mintha az Arad megyeiek, azaz a Balla Géza-féle, méltán közkedvelt ménesiek árnyékában rejtőznének. Ezen a rendezvényen azonban egy szépséges képviselőjük meg tudta mutatni magát. A Cramele Recaş tökéletes formában lévő feketecseresznye-bombája, a 2020-as La Putere fekete leányka minden dicséretet megérdemel!

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu

A Mátrából az 5 Dudás családi borászat érkezett a Borjour Explore-ra. Eddig nem ismertem őket, viszont képviseletükben egy igazán szuggesztív hölgy állt a standjuknál. Mint kiderült, ő Ildikó asszony, akiről a honlap tanúsága szerint azt kell tudni, hogy ő „az anyai szív, aki nagy mosollyal hív beljebb a kapun, és örömmel ültet asztalhoz, melyet telis-tele pakol különböző ízesítésű és saját készítésű lekvárjaival, befőtteivel. Határozott véleményét és évtizedes borkóstolási tapasztalatait nem rejti véka alá. Imád meghökkenteni, mindig van egy-két szokatlan ötlete – legyen szó akár ízpárosításról vagy spontán szivarozásról a cabernet franc fogyasztása közben.” Nemcsak a kóstoltató személyének, hanem annak is örültem azonban, amit a poharamba töltött. Az elsőként kóstolt ottonel muskotály tiszta illatával és ízével máris meggyőzött a folytatásról. Cserszegi fűszeres, kékfankos rozé és újhordós kékfrankos következett. Tisztaság, szép savak, hűvösség. A Borjour Magnumon Káli Balázs és az Aranysörte volt az a két szereplő, akiknek a meglátogatását azonnal eldöntöttem, az Explore-on az 5 Dudás lett az ok egy gyöngyösi vizitre.

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu


Szintén mostanáig kellett várnom a Hoop Winesszal való személyes találkozásra. A 2020-as pét-natjuk lapunk „gyalogpezsgő”-tesztjén negyedik lett. Jelentem: a 2021-es is nagyon finom, de a ’20-as gyümölcsösségét nem találjuk meg benne. Helyette szép diós-grillázsos világ tárul ki. Két 2021-es kékfrankos is elkísérte Budapestre a habzót, a Selection és a Gereg. Előbbi egy filigrán, hűvösebb, utóbbi egy robusztus, melegebb stílust képvisel (a Gereg-dűlő a napsütés hatásának jobban kitett terület, ami magasabb alkoholt eredményez). Nehéz döntenem közöttük, hiszen mindkettő tetszett.

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu

Régi ismerős és kedvenc a móri Brigád csapata, akikkel a tavalyi Fehérvári Bormustra óta nem sikerült összefutnom. Most végre bepillanthattam az aktuális szortimentbe. Azon túl, hogy megint minden jó volt – a zöld veltelini (2022), a rajnai rizling (2021) és a chardonnay (2020) –, az este legnagyobb meglepetését is ők okozták a még címkétlen, 2021-es ezerjóval. A tétel jellemzői: magas mustfok, késői szüret, majdnem félszáraz kategória és markáns petrezselyemíz. Szóval: séfek, sommelier-k, figyelem! Megvan a gyökérzöldéges köretek legideálisabb borpárja!

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu

A temérdek kistermelő közül mindegyikre kíváncsi voltam, ám az „édesnek” tervezett zárás előtt már csak egy száraz körre volt időm. Pázmánd, Felvidék, Mátra és Mór után a Balatont választottam, azon belül is az Aszófő és Balatonfüred közötti Vörös-mál-dűlőben található Lázár Pincét. A birtokméret kevesebb mint kilenc hektár, a nagy múltú családi pincészet 2018-ban váltott reduktív technológiára. A 2021-es Levente olaszrizling bizonyítja, hogy megérte megújulni. Nemcsak a bor érett almás íze, hanem szép egyensúlya miatt is, a 13,5%-os alkoholt ugyanis stabilan támasztja a sav. Olaszrizlingből egy remek késői szüretelésűt is hozott a pince, ami zamatos átmenet volt az utolsó állomáshoz.

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu

Ami pedig nem más volt, mint a Benkő Borház Tokaj Szerelmi pincesoráról. 2019-es Lencsés Furmintjuk mindent hoz, ami egy érett, hordós tételtől elvárható ebből a fajtából: érett körte és birs, nagyon pici vaníliával díszítve. A 2020-as Lencsés Furmint jóval virgoncabb, de nagyon elegáns mandulássága van, és idősebb testvéréhez hasonlóan nagyon nagy benne a potenciál. A 2021-es édes furmint és a 2018-as szamorodni kóstolásakor pedig elégedetten nyugtázhattam, hogy nagy prezstízsű borvidékünk névadó városában is találunk olyan szereplőt, aki a menő borfalvak menő termelőinek édeseivel képes versenyezni a fogyasztók kegyeiért.

Borjour Explore 2023 - borsmenta.hu

Hogy jövőre lesz-e folytatása az Explore-nak, még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a Borjour csapatának sikerült egy kellemes, egyedi és emlékezetes kóstolóval bővíteni a profin szervezett eseményeik hosszú sorát. Nem tudtam elég időt a Stefániában tölteni, szóval a megismert pincészetek listájára pillantva komoly hiányérzetem van, de ennyi alapján is csak azt tudom mondani: szeretném, ha 2024-ben is lenne Borjour Explore!
 
Fotó:
Vargha Márk

Iszunk

Borjour Viva Italia

2020.02.13. | Vargha Márk
Az olasz borok sokszínű világával ismerkedni mindig öröm. Nemrég a BorJour szervezésében tehettük ezt a budapesti Nemzeti Szállóban…  
Iszunk

Borjour Magnum 2022 – első felvonás

2022.03.09. | Takács Andrea
Kétszázhúsz kiállító ezernél is több bora, mesterkurzusok és gyorskóstolók végeláthatatlan sora várta mindazokat, akik ellátogattak a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezett Borj…
Iszunk

Borjour Magnum 2022 – második felvonás

2022.03.11. | Takács Andrea
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott az év első nagy borkóstolója, a Borjour Magnum. A Budapesti Kongresszusi Központban kétszázhúsz kiállító ezernél is több borát kóstolhatta a közönség…
Iszunk

Borjour Magnum 2023

2023.03.15. | Vargha Márk
1. Proseccók, Tokaj, Villány, Pécs
Idén sem maradt el az év legnagyobb szabású hazai sétáló borkóstolója, a Borjour Magnum. A kiállító borászatok között Vargha Márk régi és új ismerősöket is talált. Íme kétrészes beszámo…
Iszunk

Borjour Magnum 2023 – 2. rész

2023.03.16. | Vargha Márk
2. Kunság, Balaton, Sopron, Zala
A hazai borvilág legnagyobb szabású sétálókóstolója, a Borjour Magnum hihetetlenül széles választékkal jelentkezett az idén. A rendezvényen kollégánk, Vargha Márk járt. Íme kétrészes be…
Iszunk

Badacsony New Yorkban 2023

2023.05.05. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, óráról órára sűrűsödő tömeg, az asztalok mögött pedig mindenki ott van, aki számít – ez a Badacsony New Yorkban, a balatoni borok színvonalas seregszemléje. A Borsment…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)