A 10 legnépszerűbb étkezési élmény 2020-ból

2021.01.11. | Szabó Edit
Noha sajátos évet hagytunk magunk mögött, volt néhány emlékezetes gasztronómiai élményünk 2020-ban. A listát az Ürömi hüttéről szóló beszámolónk vezeti, de azért a Byblos, a Konyha-Kert és a Központ Deli házhoz szállítós menüje is bekerült a top 10-be…
 


Bár a világjárvány miatt a tavaszi és az őszi-téli időszakban zárva voltak az éttermek, a köztes hónapokban volt alkalmunk néhány remek helyre visszatérni, és újakat is kipróbálni. Újra elmentünk például az Ürömi Hüttébe, ahol világraszóló húslevest tálaltak, de a BBQ oldalas is hét nyelven beszélt. Nyári balatoni kalandozásaink során természetesen útba ejtettük Trombitás Tamásék köveskáli éttermét, a Mi a kő-t, ahol maga a házigazda kényeztetett bennünket, nem is akárhogyan. Gyöngytyúkleves, libamájterrine, hátszín mustármártásban, fehér csokis madártej került elénk, és egyiket jobban szerettük, mint a másikat.



Júniusban elköszöntünk az általunk igen kedvelt Cupákostól, de csak azért, hogy köszönthessük a helyén nyílt Dobkát. Az éttermet ugyanúgy Tasnádi Ákos viszi, aki sajátos felfogásban tálalja a hagyományos fogásokat. Minden ételben van egy kis Ákos-féle csavar: a kacsamájkrémet például zöld almával, a tatárt kapribogyóval bolondította meg. A hely kellemes és ígéretes, reméljük, hamarosan visszatérhetünk.



Júliusban arról az örömteli hírről számoltunk be, hogy Tiago Sabarigo, a Michelin-csillagos Costes Downtown korábbi séfje Essência néven éttermet nyitott Budapest belvárosában. Az étlapon magyar és portugál ételek szerepelnek, a séftől megszokott igényességgel. A csapat az őszi-téli időszakban elvitelre kínálta ételeit, most pedig a séf megy házhoz, ha valaki meghívja. Izgalmas élmény lehet, amikor Tiago a saját konyhánkban főz, talán egyszer ezt is érdemes lesz kipróbálni.



Még a karantén előtt sikerült elmennünk Poroszlóra, ahol az édesvízi akvárium után az Aranyosidombi Udvarházban ütöttünk tanyát. Nem is bántuk meg, őrületes húslevest ettünk, és olyan ropogós csülköt, hogy azóta is emlegetjük, ahogyan a balatonszepezdi Konyha-Kertet is, hangulatos teraszával, barátságos tulajdonosával és zseniális krémesével.



Osama Kutaini régi jó ismerősünk, rajongunk az ételeiért, ezért is örültünk, hogy Byblos néven a testvérével, Mohameddel együtt saját éttermet nyitott. Már a tavaszi karantén idején is házhoz vitték az ételeiket – sokszor személyesen Osama –, és most is így próbálják átvészelni a bezártság okozta nehéz időszakot. Nagyon szurkolunk nekik, közel-keleti és levantei ízekből komponált menüjük feledhetetlen.



A legelsők között nyitotta meg delijét és kezdte meg az ételek házhoz szállítását 2020 márciusában az újpesti Központ Bisztró. A fogások mellett gondos leírást is kapott a megrendelő arról, hogyan kell a vákuumozott zacskókban érkező ételeket vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben tökéletes állagúvá varázsolni néhány perc alatt. A deli most is üzemel, a menüválaszték széles, mindenkinek őszintén ajánljuk.



Örömmel értesítettünk mindenkit arról, hogy a legnehezebb időszak kellős közepén kicsi, de annál barátságosabb boltot nyitott Budapesten a révkomáromi Zax Csokoládémanufaktúra, így Varga Zsuzsanna gyönyörű bonbonjaiért most már nem kell a határon túlra utaznunk. Kell viszont Földes István pozsonyi kiflije miatt, amit szintén Komáromban kínálnak, a Földes pékségben.



Mindezek mellett elköltöttünk egy remek ebédet a budapesti És Bisztró meggypiros napernyői alatt, megkóstoltuk Papa Áron házias ételeit a Szent György-hegyen, teszteltük az Andrássy úti Hoppá! Bistro kivételes hamburgereit, megnéztük, milyen menüt főz Rácz Jenő Hévízen, elköltöttünk egy remek borvacsorát a Na’ Pastában a Vajra boraival, elárultuk a tökéletes babka titkát, kampányoltunk a Heti Betevőnek, és megnéztük, hogyan hozza el nekünk a Rosinante ismét a tavaszt.



Az írásainkon elhelyezett lájkok száma alapján az alábbi cikkek kerültek a top 10-be:
  1. Túrázz, hüttézz Ürömön!
  2. Összefogással menni fog
  3. Osamáék Byblosa
  4. Viszlát, Cupákos, szia, Dobka!
  5. A Rosinante ismét meghozta a tavaszt!
  6. A passiógyümölcsös a legfinomabb!
  7. Élet az Aranyosidombon
  8. A pozsonyi kifli
  9. Virágzik a Konyha-Kert
  10. Házhoz jön a Központ Deli!
A vendéglátóipar komoly bajban van, nem könnyű az éttermek, az éttermi dolgozók helyzete. Kérünk benneteket, ha tehetitek, ne hagyjátok cserben kedvenc helyeiteket, rendeljetek tőlük ebédet, vacsorát, hogy amikor újra kinyílik a világ, ők ugyanúgy várhassanak bennünket, mint régen.
És köszönjük azt is, hogy olvassátok a Borsmentát. Maradjatok velünk 2021-ben is. Boldog új évet!
 
Fotó:
Szabó Edit -
Szabó Miklós - weboldal
Dobka Bistro
Byblos Budapest - Weboldal

Eszünk

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020.01.17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli…
Eszünk

Élet az Aranyosidombon

2020.01.30. | Szabó Edit
„Tanyánktól az asztalig” – olvassuk a szlogent a poroszlói Aranyosidombi Udvarház étlapján, és hogy ez mennyire igaz, arról bárki meggyőződhet, aki egy derűs hétvégén ellátogat a Tisza-…
Eszünk

A pozsonyi kifli

2020.03.01. | Bott Zsuzsanna
Ha pozsonyi kifli, akkor Pozsony. Vagy Komárom? A híres sütemény rajongói azt mondják, hogy mostanában Földes István komáromi pékműhelyében készítik a legfinomabbat. A hírnek Bott Zsuzs…
Eszünk

Házhoz jön a Központ Deli!

2020.04.07. | Szabó Edit
Imádunk főzni, de időnként jólesik, ha ezt valaki megteszi helyettünk. Máskor étterembe mennénk, de most olyan időket élünk, hogy az étterem jön hozzánk. Kipróbáltuk a Központ Deli főzt…
Eszünk

A passiógyümölcsös a legfinomabb!

2020.10.14. | Szabó Edit
Megnyílt a Zax Csokoládémanufaktúra kicsi üzlete Budapest belvárosában. Varga Zsuzsa gyönyörű bonbonjai Révkomáromban készülnek, de most már a magyar közönség is könnyedén megkóstolhatj…
Eszünk

Osamáék Byblosa

2020.10.25. | Horváth Ágnes
„Ez nem fine, hanem fun dining, ahol az a cél, hogy a vendégek barátságos, otthonos környezetben élvezzék az ételeket és az italokat” – foglalja össze Osama Kutaini az Astoria mellett t…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (72) balatonfüred csopaki borvidék (10) balla géza (4) beszélgetünk (17) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (37) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (108) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (18) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (193) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (7) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (77) eger (38) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (127) etyek (11) etyek budai borvidék (5) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (59) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (11) heimann (8) húsvét (8) interjú (109) iszunk (5) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (56) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (39) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (12) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (53) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (140) rosalia (5) rozé (29) saláta (8) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (65) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (10) super 12 (5) sütemény (31) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (15) tokaj (113) tokaj-hegyalja (74) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (4) utazás (26) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (43) vörösbor (41) vylyan (11) zengő (4) zenit (5) zöld veltelíni (5)