Vissza
A 10 legnépszerűbb étkezési élmény 2020-ból
2021.01.11. | Szabó Edit
Noha sajátos évet hagytunk magunk mögött, volt néhány emlékezetes gasztronómiai élményünk 2020-ban. A listát az Ürömi hüttéről szóló beszámolónk vezeti, de azért a Byblos, a Konyha-Kert és a Központ Deli házhoz szállítós menüje is bekerült a top 10-be…
Bár a világjárvány miatt a tavaszi és az őszi-téli időszakban zárva voltak az éttermek, a köztes hónapokban volt alkalmunk néhány remek helyre visszatérni, és újakat is kipróbálni. Újra elmentünk például az Ürömi Hüttébe, ahol világraszóló húslevest tálaltak, de a BBQ oldalas is hét nyelven beszélt. Nyári balatoni kalandozásaink során természetesen útba ejtettük Trombitás Tamásék köveskáli éttermét, a Mi a kő-t, ahol maga a házigazda kényeztetett bennünket, nem is akárhogyan. Gyöngytyúkleves, libamájterrine, hátszín mustármártásban, fehér csokis madártej került elénk, és egyiket jobban szerettük, mint a másikat.

Júniusban elköszöntünk az általunk igen kedvelt Cupákostól, de csak azért, hogy köszönthessük a helyén nyílt Dobkát. Az éttermet ugyanúgy Tasnádi Ákos viszi, aki sajátos felfogásban tálalja a hagyományos fogásokat. Minden ételben van egy kis Ákos-féle csavar: a kacsamájkrémet például zöld almával, a tatárt kapribogyóval bolondította meg. A hely kellemes és ígéretes, reméljük, hamarosan visszatérhetünk.
.jpg)
Júliusban arról az örömteli hírről számoltunk be, hogy Tiago Sabarigo, a Michelin-csillagos Costes Downtown korábbi séfje Essência néven éttermet nyitott Budapest belvárosában. Az étlapon magyar és portugál ételek szerepelnek, a séftől megszokott igényességgel. A csapat az őszi-téli időszakban elvitelre kínálta ételeit, most pedig a séf megy házhoz, ha valaki meghívja. Izgalmas élmény lehet, amikor Tiago a saját konyhánkban főz, talán egyszer ezt is érdemes lesz kipróbálni.

Még a karantén előtt sikerült elmennünk Poroszlóra, ahol az édesvízi akvárium után az Aranyosidombi Udvarházban ütöttünk tanyát. Nem is bántuk meg, őrületes húslevest ettünk, és olyan ropogós csülköt, hogy azóta is emlegetjük, ahogyan a balatonszepezdi Konyha-Kertet is, hangulatos teraszával, barátságos tulajdonosával és zseniális krémesével.

Osama Kutaini régi jó ismerősünk, rajongunk az ételeiért, ezért is örültünk, hogy Byblos néven a testvérével, Mohameddel együtt saját éttermet nyitott. Már a tavaszi karantén idején is házhoz vitték az ételeiket – sokszor személyesen Osama –, és most is így próbálják átvészelni a bezártság okozta nehéz időszakot. Nagyon szurkolunk nekik, közel-keleti és levantei ízekből komponált menüjük feledhetetlen.
.jpg)
A legelsők között nyitotta meg delijét és kezdte meg az ételek házhoz szállítását 2020 márciusában az újpesti Központ Bisztró. A fogások mellett gondos leírást is kapott a megrendelő arról, hogyan kell a vákuumozott zacskókban érkező ételeket vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben tökéletes állagúvá varázsolni néhány perc alatt. A deli most is üzemel, a menüválaszték széles, mindenkinek őszintén ajánljuk.
(1).jpg)
Örömmel értesítettünk mindenkit arról, hogy a legnehezebb időszak kellős közepén kicsi, de annál barátságosabb boltot nyitott Budapesten a révkomáromi Zax Csokoládémanufaktúra, így Varga Zsuzsanna gyönyörű bonbonjaiért most már nem kell a határon túlra utaznunk. Kell viszont Földes István pozsonyi kiflije miatt, amit szintén Komáromban kínálnak, a Földes pékségben.

Mindezek mellett elköltöttünk egy remek ebédet a budapesti És Bisztró meggypiros napernyői alatt, megkóstoltuk Papa Áron házias ételeit a Szent György-hegyen, teszteltük az Andrássy úti Hoppá! Bistro kivételes hamburgereit, megnéztük, milyen menüt főz Rácz Jenő Hévízen, elköltöttünk egy remek borvacsorát a Na’ Pastában a Vajra boraival, elárultuk a tökéletes babka titkát, kampányoltunk a Heti Betevőnek, és megnéztük, hogyan hozza el nekünk a Rosinante ismét a tavaszt.
.jpg)
Az írásainkon elhelyezett lájkok száma alapján az alábbi cikkek kerültek a top 10-be:
- Túrázz, hüttézz Ürömön!
- Összefogással menni fog
- Osamáék Byblosa
- Viszlát, Cupákos, szia, Dobka!
- A Rosinante ismét meghozta a tavaszt!
- A passiógyümölcsös a legfinomabb!
- Élet az Aranyosidombon
- A pozsonyi kifli
- Virágzik a Konyha-Kert
- Házhoz jön a Központ Deli!
És köszönjük azt is, hogy olvassátok a Borsmentát. Maradjatok velünk 2021-ben is. Boldog új évet!