Eszünk

A 10 legnépszerűbb étkezési élmény 2020-ból

A 10 legnépszerűbb étkezési élmény 2020-ból című cikk borítóképe
2021. 01. 11. | Szabó Edit
Noha sajátos évet hagytunk magunk mögött, volt néhány emlékezetes gasztronómiai élményünk 2020-ban. A listát az Ürömi hüttéről szóló beszámolónk vezeti, de azért a Byblos, a Konyha-Kert és a Központ Deli házhoz szállítós menüje is bekerült a top 10-be…

Bár a világjárvány miatt a tavaszi és az őszi-téli időszakban zárva voltak az éttermek, a köztes hónapokban volt alkalmunk néhány remek helyre visszatérni, és újakat is kipróbálni. Újra elmentünk például az Ürömi Hüttébe, ahol világraszóló húslevest tálaltak, de a BBQ oldalas is hét nyelven beszélt. Nyári balatoni kalandozásaink során természetesen útba ejtettük Trombitás Tamásékköveskáli éttermét, a Mi a kő-t, ahol maga a házigazda kényeztetett bennünket, nem is akárhogyan. Gyöngytyúkleves, libamájterrine, hátszín mustármártásban, fehér csokis madártej került elénk, és egyiket jobban szerettük, mint a másikat.

Júniusban elköszöntünk az általunk igen kedvelt Cupákostól, de csak azért, hogy köszönthessük a helyén nyílt Dobkát. Az éttermet ugyanúgy Tasnádi Ákos viszi, aki sajátos felfogásban tálalja a hagyományos fogásokat. Minden ételben van egy kis Ákos-féle csavar: a kacsamájkrémet például zöld almával, a tatárt kapribogyóval bolondította meg. A hely kellemes és ígéretes, reméljük, hamarosan visszatérhetünk.

Júliusban arról az örömteli hírről számoltunk be, hogy Tiago Sabarigo, a Michelin-csillagos Costes Downtown korábbi séfje Essência néven éttermet nyitott Budapest belvárosában. Az étlapon magyar és portugál ételek szerepelnek, a séftől megszokott igényességgel. A csapat az őszi-téli időszakban elvitelre kínálta ételeit, most pedig a séf megy házhoz, ha valaki meghívja. Izgalmas élmény lehet, amikor Tiago a saját konyhánkban főz, talán egyszer ezt is érdemes lesz kipróbálni.

Még a karantén előtt sikerült elmennünk Poroszlóra, ahol az édesvízi akvárium után az Aranyosidombi Udvarházbanütöttünk tanyát. Nem is bántuk meg, őrületes húslevest ettünk, és olyan ropogós csülköt, hogy azóta is emlegetjük, ahogyan a balatonszepezdi Konyha-Kertet is, hangulatos teraszával, barátságos tulajdonosával és zseniális krémesével.

Osama Kutainirégi jó ismerősünk, rajongunk az ételeiért, ezért is örültünk, hogy Byblosnéven a testvérével, Mohameddel együtt saját éttermet nyitott. Már a tavaszi karantén idején is házhoz vitték az ételeiket – sokszor személyesen Osama –, és most is így próbálják átvészelni a bezártság okozta nehéz időszakot. Nagyon szurkolunk nekik, közel-keleti és levantei ízekből komponált menüjük feledhetetlen.

A legelsők között nyitotta meg delijét és kezdte meg az ételek házhoz szállítását 2020 márciusában az újpesti Központ Bisztró A fogások mellett gondos leírást is kapott a megrendelő arról, hogyan kell a vákuumozott zacskókban érkező ételeket vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben tökéletes állagúvá varázsolni néhány perc alatt. A deli most is üzemel, a menüválaszték széles, mindenkinek őszintén ajánljuk.

Örömmel értesítettünk mindenkit arról, hogy a legnehezebb időszak kellős közepén kicsi, de annál barátságosabb boltot nyitott Budapesten a révkomáromi Zax Csokoládémanufaktúra így Varga Zsuzsanna gyönyörű bonbonjaiért most már nem kell a határon túlra utaznunk. Kell viszont Földes István pozsonyi kiflije miatt, amit szintén Komáromban kínálnak, a Földes pékségben.

Mindezek mellett elköltöttünk egy remek ebédet a budapesti És Bisztró meggypiros napernyői alatt, megkóstoltuk Papa Áronházias ételeit a Szent György-hegyen, teszteltük az Andrássy úti Hoppá!kivételes hamburgereit, megnéztük, milyen menüt főz Rácz Jenő Hévízen, elköltöttünk egy remek borvacsorát a Na’ Pastában boraival, elárultuk a tökéletes babka titkát kampányoltunk a Heti Betevőnek, és megnéztük, hogyan hozza el nekünk a Rosinante ismét a tavaszt.

Az írásainkon elhelyezett lájkok száma alapján az alábbi cikkek kerültek a top 10-be:

  1. Túrázz, hüttézz Ürömön!
  2. Összefogással menni fog
  3. Osamáék Byblosa
  4. Viszlát, Cupákos, szia, Dobka!
  5. A Rosinante ismét meghozta a tavaszt!
  6. A passiógyümölcsös a legfinomabb!
  7. Élet az Aranyosidombon
  8. A pozsonyi kifli
  9. Virágzik a Konyha-Kert
  10. Házhoz jön a Központ Deli!
A vendéglátóipar komoly bajban van, nem könnyű az éttermek, az éttermi dolgozók helyzete. Kérünk benneteket, ha tehetitek, ne hagyjátok cserben kedvenc helyeiteket, rendeljetek tőlük ebédet, vacsorát, hogy amikor újra kinyílik a világ, ők ugyanúgy várhassanak bennünket, mint régen.
És köszönjük azt is, hogy olvassátok a Borsmentát. Maradjatok velünk 2021-ben is. Boldog új évet!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Eszünk
Osamáék Byblosa című cikk borítóképe

Osamáék Byblosa

2020. 10. 25. | Horváth Ágnes
„Ez nem fine, hanem fun dining, ahol az a cél, hogy a vendégek barátságos, otthonos környezetben élvezzék az ételeket és az italokat” – foglalja össze Osama Kutaini az Astoria mellett található étterem ars poeticáját, és rögtön tudjuk, hogy a Byblos nekünk való hely…
Eszünk
A passiógyümölcsös a legfinomabb! című cikk borítóképe

A passiógyümölcsös a legfinomabb!

2020. 10. 14. | Szabó Edit
Megnyílt a Zax Csokoládémanufaktúra kicsi üzlete Budapest belvárosában. Varga Zsuzsa gyönyörű bonbonjai Révkomáromban készülnek, de most már a magyar közönség is könnyedén megkóstolhatja őket, akár egy pohár pezsgő kíséretében…
Eszünk
Házhoz jön a Központ Deli! című cikk borítóképe

Házhoz jön a Központ Deli!

2020. 04. 07. | Szabó Edit
Imádunk főzni, de időnként jólesik, ha ezt valaki megteszi helyettünk. Máskor étterembe mennénk, de most olyan időket élünk, hogy az étterem jön hozzánk. Kipróbáltuk a Központ Deli főztjét, és szeretettel ajánljuk másoknak is…
Eszünk
A pozsonyi kifli című cikk borítóképe

A pozsonyi kifli

2020. 03. 01. | Bott Zsuzsanna
Ha pozsonyi kifli, akkor Pozsony. Vagy Komárom? A híres sütemény rajongói azt mondják, hogy mostanában Földes István komáromi pékműhelyében készítik a legfinomabbat. A hírnek Bott Zsuzsanna eredt a nyomába…
Eszünk
Élet az Aranyosidombon című cikk borítóképe

Élet az Aranyosidombon

2020. 01. 30. | Szabó Edit
„Tanyánktól az asztalig” – olvassuk a szlogent a poroszlói Aranyosidombi Udvarház étlapján, és hogy ez mennyire igaz, arról bárki meggyőződhet, aki egy derűs hétvégén ellátogat a Tisza-tóhoz…
Eszünk
Túrázz, hüttézz Ürömön! című cikk borítóképe

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020. 01. 17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli vasárnapon szívesen fáznál egy kicsit…