A 10 legnépszerűbb étkezési élmény 2020-ból
Bár a világjárvány miatt a tavaszi és az őszi-téli időszakban zárva voltak az éttermek, a köztes hónapokban volt alkalmunk néhány remek helyre visszatérni, és újakat is kipróbálni. Újra elmentünk például az Ürömi Hüttébe, ahol világraszóló húslevest tálaltak, de a BBQ oldalas is hét nyelven beszélt. Nyári balatoni kalandozásaink során természetesen útba ejtettük Trombitás Tamásékköveskáli éttermét, a Mi a kő-t, ahol maga a házigazda kényeztetett bennünket, nem is akárhogyan. Gyöngytyúkleves, libamájterrine, hátszín mustármártásban, fehér csokis madártej került elénk, és egyiket jobban szerettük, mint a másikat.
Júniusban elköszöntünk az általunk igen kedvelt Cupákostól, de csak azért, hogy köszönthessük a helyén nyílt Dobkát. Az éttermet ugyanúgy Tasnádi Ákos viszi, aki sajátos felfogásban tálalja a hagyományos fogásokat. Minden ételben van egy kis Ákos-féle csavar: a kacsamájkrémet például zöld almával, a tatárt kapribogyóval bolondította meg. A hely kellemes és ígéretes, reméljük, hamarosan visszatérhetünk.
Júliusban arról az örömteli hírről számoltunk be, hogy Tiago Sabarigo, a Michelin-csillagos Costes Downtown korábbi séfje Essência néven éttermet nyitott Budapest belvárosában. Az étlapon magyar és portugál ételek szerepelnek, a séftől megszokott igényességgel. A csapat az őszi-téli időszakban elvitelre kínálta ételeit, most pedig a séf megy házhoz, ha valaki meghívja. Izgalmas élmény lehet, amikor Tiago a saját konyhánkban főz, talán egyszer ezt is érdemes lesz kipróbálni.
Még a karantén előtt sikerült elmennünk Poroszlóra, ahol az édesvízi akvárium után az Aranyosidombi Udvarházbanütöttünk tanyát. Nem is bántuk meg, őrületes húslevest ettünk, és olyan ropogós csülköt, hogy azóta is emlegetjük, ahogyan a balatonszepezdi Konyha-Kertet is, hangulatos teraszával, barátságos tulajdonosával és zseniális krémesével.
Osama Kutainirégi jó ismerősünk, rajongunk az ételeiért, ezért is örültünk, hogy Byblosnéven a testvérével, Mohameddel együtt saját éttermet nyitott. Már a tavaszi karantén idején is házhoz vitték az ételeiket – sokszor személyesen Osama –, és most is így próbálják átvészelni a bezártság okozta nehéz időszakot. Nagyon szurkolunk nekik, közel-keleti és levantei ízekből komponált menüjük feledhetetlen.
A legelsők között nyitotta meg delijét és kezdte meg az ételek házhoz szállítását 2020 márciusában az újpesti Központ Bisztró A fogások mellett gondos leírást is kapott a megrendelő arról, hogyan kell a vákuumozott zacskókban érkező ételeket vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben tökéletes állagúvá varázsolni néhány perc alatt. A deli most is üzemel, a menüválaszték széles, mindenkinek őszintén ajánljuk.
Örömmel értesítettünk mindenkit arról, hogy a legnehezebb időszak kellős közepén kicsi, de annál barátságosabb boltot nyitott Budapesten a révkomáromi Zax Csokoládémanufaktúra így Varga Zsuzsanna gyönyörű bonbonjaiért most már nem kell a határon túlra utaznunk. Kell viszont Földes István pozsonyi kiflije miatt, amit szintén Komáromban kínálnak, a Földes pékségben.
Mindezek mellett elköltöttünk egy remek ebédet a budapesti És Bisztró meggypiros napernyői alatt, megkóstoltuk Papa Áronházias ételeit a Szent György-hegyen, teszteltük az Andrássy úti Hoppá!kivételes hamburgereit, megnéztük, milyen menüt főz Rácz Jenő Hévízen, elköltöttünk egy remek borvacsorát a Na’ Pastában boraival, elárultuk a tökéletes babka titkát kampányoltunk a Heti Betevőnek, és megnéztük, hogyan hozza el nekünk a Rosinante ismét a tavaszt.
Az írásainkon elhelyezett lájkok száma alapján az alábbi cikkek kerültek a top 10-be:
- Túrázz, hüttézz Ürömön!
- Összefogással menni fog
- Osamáék Byblosa
- Viszlát, Cupákos, szia, Dobka!
- A Rosinante ismét meghozta a tavaszt!
- A passiógyümölcsös a legfinomabb!
- Élet az Aranyosidombon
- A pozsonyi kifli
- Virágzik a Konyha-Kert
- Házhoz jön a Központ Deli!
És köszönjük azt is, hogy olvassátok a Borsmentát. Maradjatok velünk 2021-ben is. Boldog új évet!