Vissza

Emlékképek

2017.01.06. | Burai László
Ahogy öregszem, egyre inkább azt látom, hogy rohan az idő. Szinte még csak tegnap indult a Borsmenta, ma meg már az első születésnap is szóba került. Épp itt az ideje, hogy végiggondoljuk, miket is kóstoltunk tavaly.
 
Hosszú tervezgetés és tesztelés után végül január legvégén indult el a Borsmenta, a magam részéről egy kávés írással nyitottam meg a sort, amit később még jó pár követett.
Igen, az elmúlt években egyre jobban izgat a kávé, igyekszem alaposan körüljárni a témát, szerencsére sok olyan részlet van, aminek érdemes utánanézni. Az oldal indulása után kezdődött a kávésoknál a versenyszezon, több barista ismerősöm is megmérette magát; ott voltam velük, amikor felkészültek, és akkor is, amikor versenyeztek. Sőt, magam belekóstoltam a versengésbe, jegyzőkönyvön kívül kipróbálhattam magam a cup tasters versenyszámban, nagy élmény volt, még az is lehet, hogy egyszer élesben is benevezek.
 


Persze a nagyobb hangsúly azért csak a borokon volt, a február természetesen a furmintról szólt, mint már 2010 óta minden évben. Mivel a kedvenc fajtám, így kóstoltam fontos vízilabdameccs mellé, a Furmint Február beharangozó sajtótájékoztatóján, és persze a nagy kóstolón a Vajdahunyad várában is.
 
Beindultak a rendszeres szerkesztőségi rendezvények is, kerestünk rozét a nyárra, vadásztunk rajnaikra is, és megnéztük, hogy tényleg minden esetben jobbak-e a külföldi borok a magyaroknál. Tényleg nem ismerünk tréfát, ha az olvasóknak szeretnénk jó borokat ajánlani. Áprilisban külföldi kalandba keveredtünk, hiszen Düsseldorf után Verona felé vettük az irányt, több napon keresztül kóstoltunk a Vinitalyn. Árnyaltabb kép alakult ki az olasz borokról, jól látszik, hogy ott sem fenékig tejfel az élet, de azért a barolók több olyan pillanatot is szereztek, amit nehéz lenne elfelejteni.
 


A magyar bajnokság után következett a világbajnokság, baristáinkat nem követtük a verseny színhelyére, csak itthonról szurkoltunk, meg persze beszélgettünk is velük, mielőtt elindultak. Bár a világbajnoki címek most máshova kerültek, azért nagyon büszkék lehetnek a teljesítményükre, hiszen a világ közvetlen élvonalában bármilyen műfajban nehéz maradandót alkotni.
 
Májusban már a hárslevelű volt középpontban, és ugyan még kisebb az érdeklődés és a rendezvény is, mint a furmint esetében, de a fajtának olyan adottságai vannak, amik sokszor a furmintnál is izgalmasabbá teszik. Hőség volt, jól estek a buborékok, akár egy sima hétköznap is! A VinoPiano borbárban jobban megismertük a tokaji fiatal generációt, előbb Homoky Dorka, majd Vincze Tomi borait kóstoltuk. A kesztölci Szivek Pincét stílusosan a szívünkbe zártuk. Ők is szeretik a zöld veltelinit, mi is, ráadásul három változatban is elkészítik, az év egyik legkedvesebb meglepetése lettek.
 


Ősszel elkezdtük összeszámolni a budapesti újhullámos kávézókat, négy körben sikerült bejárni az összeset – persze azóta újabbak nyitottak, és lassan itt az ideje egy vidéki körnek is. Számba vettük a legfontosabb kávétermelő országokat is, érdemes tisztában lenni azzal, hogy melyik országból mire számíthatunk: Etiópia, Kenya, Brazília, Kolumbia és Costa Rica esetében már lehet némi fogalmunk erről, sőt karácsonyra Kongóból érkezett meglepetés.
Tokaj egész évben kiemelt figyelmet kap, nagy szerelem ez jó ideje. Botték felújított présházat avattak a Csontos-dűlőben, a SZÓLÓ pince pedig már a bemutatkozásával is hullámokat keltett. Kóstoltunk egy szép sort a Carpinustól és Balassa Istvántól is, a koronát pedig az Oremus 1999-es aszúja tette fel, koccintanánk vele sűrűbben.
 
Vannak tervek az új évre is, szeretnénk még több szerkesztőségi kóstolóról hírt adni, ezek az apró infók segíthetnek a megfelelő borokat levenni a polcokról. Tervben van több pince és borvidék meglátogatása, és a kávés körkép is folytatódik majd újabb kávézókkal és a fontosabb kávétermelő országokkal. Kíváncsiskodunk majd a kávépörkölőknél is, ez elég izgalmas téma, megéri utánajárni. Unatkozni tehát idén sem fogunk, mindig ajánlott lesz minket követni – elmeséljük, hogy mit érdemes a poharakba, csészékbe tölteni.
Fotó:
Borsmenta - honlap










 

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (189) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)