Vissza

Mocskos szájú szakácskönyv nem csak zöldségevőknek

2021.10.06. | Virág Orsolya
Megbújt egy gyöngyszem a könyvespolcokon, ne menjünk el mellette szó nélkül! A Tahó konyha 18+-os stílusában azt tanácsolja: főzz úgy, mintha k@rvára érdekelne! Nekünk bejött…
 


„Azt hiszem, ez a legjobb dolog a világon.” Így ajánlja Gwyneth Paltrow a New York Times Best Seller nyertes könyvét, és az Oscar-díjas színésznő ezzel sokak szívéből szólt. Vannak ugyanis a szakácskönyvek, és van a Tahó konyha, két random blogger remekműve, akiknek sikerült valami újat hozni a receptektől túlcsorduló világunkba. „Semmi süket duma, csak egy csomó növényi alapú recept, k@rva sok káromkodással és egy csipetnyi életmód-tanácsadással fűszerezve” – szól a könyv mottója. A világ legszórakoztatóbb receptgyűjteménye ez, amelyben a szerzők azt írták le, amit sokan gondolnak bevásárlás, főzés vagy akár konyhai kézikönyvek olvasgatása közen. Ki ne káromkodna magában, amikor folyékony füsttel, egy méret nélküli bögre használatával vagy éppen a tofu és tempeh közti felfoghatatlan különbséggel találkozik egy receptben? A mocskosszájúságától is vicces mű azonban jóval több, mint egy kioktató és türelmetlen stílusú porfogó a polcon.

taho konyha borsmenta magazin
 
A világ első és egyetlen 18 éven felülieknek szóló szakácskönyvének az a célja, hogy lebontsa a fejünkben azt a tévhitet, amely szerint egészségesen étkezni bonyolult, és csak a kiváltságosok képesek rá hosszú távon. Használható segítséget nyújt azoknak, akik nem a „fájndájningot” keresik, csupán a különbséget az árpa és a köles között, akik még szótárazzák a quinoa jelentését, és mindeközben gyártják a kifogásokat a rendszeres zöldségevés ellen. Célcsoportja a hétköznapi ember, akinek minden vágya egy normális életmód megteremtése, de elvész a „sok süketelés között”, és nem tudja, hogyan fogjon hozzá.


 
A – kétségkívül szokatlan – stílus mögött egy precízen szerkesztett, gondosan felépített, szakmai alapokon nyugvó útmutatás rejlik, amelynek köszönhetően lassan, de biztosan meg lehet tanulni a költséghatékony vásárlás és az egészségesen főzés alapjait. A zöldségevés ugyanis nem atomfizika, de jó, ha van egy tanácsadónk, aki időnként ránk szól: a ketchup nem paradicsom!

taho-konyha-borsmenta-magazin
 
A Tahó konyha egy nagyon komplex gyűjtemény, ami kezdő szakácsoknak és a termelői piacokat jól ismerő szakiknak egyaránt ideális. „Világtalan tömegeknek szánt hülyebiztos” leírást ad szinte mindenre, a babfőzéstől a bio szó jelentéséig. Mielőtt a receptekhez jutunk, letehetetlen bevezetőt kapunk a zöldségalapú étrend előnyeiről, az alapanyagok kimérésének fontosságáról, gabonafajtákról – biszb@szokról –, a szeletelésről és az avokádókés szükségtelenségéről is. A szerzők ellentmondást nem tűrő tanácsokkal látnak el minket, hogy hogyan dobjuk ki a főzéssel kapcsolatos kifogásainkat az ablakon, százforintos boltba küldenek a konyhai felszerelésünk beszerzésére, listát adnak az ideális kamra betárazásához, és elhitetik velünk, hogy akkor is össze tudunk dobni valamit, ha kong a hűtőnk és a „belünket húzzuk a munka után”.


 
A sörélesztőről megtudhatjuk, hogy ledarált sajtos csipszet utánzó nagypályás hippi fless, a konzervek tartalmát gyászos sorsú stresszlabdához hasonlóan kell kinyomkodni, a tápióka nem öreg hölgyek étele, és a tököt nem szabad meghámozni. A temérdek nagyon hasznos és szórakoztató kisokos után hat fejezetre bontva kapunk reggeli-, szendvics-, saláta-, leves-, főzelék-, kortyolnivaló-, burrito-, egytálétel- és természetesen desszerttippeket. A szerzők minden receptnél információt adnak az adott ételben lévő atomtápláló cuccokról, hogy tovább okosodjunk. Akad alapszintű és bonyolultabb fogás is a gyűjtésben, és mindig van mód bármelyik hozzávaló helyettesítésére is. Az amerikai palacsintától a zöldturmixokon át a befőttektől az elrontott rizs megmentéséig mindent megtalálunk ebben a könyvben ahhoz, hogy egészségesen enni ne legyen truváj, se különösebben időigényes, de tény, hogy a szerzők által javasolt jó útra térés egy alapos bevásárlással kezdődik, ami a megszokottnál költségesebb.


 
Ne a szakácskönyvektől megszokott, csillogó papírra nyomott, színes-szagos, sokfotós albumra számítsunk, bár a bravúros magyar fordítás és a praktikus szerkesztés miatt a könyv megjelenésével kapcsolatban egy pillanatig sincs hiányérzetünk. Ráadásul kizárt, hogy ne találjon benne bárki magának szerethető vagy hasznosítható tanácsot, főznivalót. De ha így is volna, az biztos, hogy kap egy publicisztikával is felérő szakácskönyvet, amiben a képek sem hétköznapiak, és amelynek még a tárgymutatója is vicces. Mindez persze csak azoknak ajánlott, akik az életmódváltás és az ínycsiklandó receptek mellett a zöldségekre és a tahóságra is nyitottak. Ideje megtanulni, hogy még mindig jobb az összetört szív, mint az összetört tortillacsipsz.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Beszélgetünk

Egy blogger élete – Bezselics Ildikó

2016.08.06. | Szerdahelyi Krisztina
A hat éve indult Két cica konyhája ma már az egyik legnépszerűbb gasztroblog az országban. Írója, Bezselics Ildikó korábban televíziós szerkesztőként, újságíróként dolgozott, majd egy h…
Eszünk

Bocuse-enciklopédia magyarul!

2017.10.24. | Németh-Hehl Szilvia
A Geopen kiadó és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia sajtótájékoztatón jelentette be nemrég, hogy immár magyarul is elérhető a Paul Bocuse Intézet – A főzés magasiskolája című enciklopédia……
Iszunk

Gyengébb? Nem!

2017.10.29. | Szabó Hajnalka
Könyvajánló
26 borász, 26 életút, ételek, borok, érzések, gondolatok. Szabó Edit és Dancsecs Ferenc könyve hamarosan kapható a könyvesboltokban...  
Vendégoldal

Főzzünk magunknak - első a belső!

2020.02.21. | Szabó Ágnes
Megjelent egy különleges szakácskönyv, amely bátran ajánlható bárkinek, de segítségével a sérült emberek is könnyebben eligazodnak a konyha világában. A Főzzünk magunknak hiánypótló mű,…
Beszélgetünk

Gyógyítás mellékhatások nélkül

2021.05.29. | Virág Orsolya
Beszélgetés dr. Tőzsér Bertával
Növényi étrend, minőségi alvás, mozgás, szeretetteljes kapcsolatok, stresszkezelés… Betegségeink többsége elkerülhető lenne, ha így élnénk, állítja dr. Tőzsér Berta háziorvos szakorvosj…
Eszünk

A teljes értékű növényi étrend titkai

2021.07.07. | Virág Orsolya
Ki a vegán, miért vannak szemfogaink, honnan jönnek a vitaminok, mire jó az alga és mi újság a kék zónákban? Nincs több kifogás, szétcsapunk az életmódzajban, és bemutatjuk az étrendet,…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)