Vissza

Sütőben sült bécsi palacsinta

2022.11.09. | Szabó Edit
Bécsi túrós palacsintát készíteni nem bonyolult, de időigényes. A végeredmény azonban bőven kárpótol minden egyes percért, amit a tűzhely mellett töltöttünk…


Kedves balatoni barátaink születésnapi ünnepségre hívtak. A menü nem volt kispályás, de az egész társaság a desszertet várta, mert a sütőből áradó édes vaníliaillat belengte az egész házat. Ez volt első találkozásom a bécsi túrós palacsintával, aminek a receptjét azonnal elkértem. Évek óta sütöm, de valahogy mindig elfelejtettem lefényképezni, ezért csak most osztom meg a Borsmenta olvasóival.

Ahogyan fent is írtam, ez nem egy „ripsz-ropsz, megvagyunk” recept, hiszen nem csupán a palacsintákat kell egyenként kisütni, hanem még utána is sütőbe kerül az egész, de aki egyszer rászánja az időt, és elkészíti, időről időre elő fogja venni újra és újra, mert megunhatatlan.

Senki ne kérdezze, nem tudom, hogy miért bécsi, és őszintén szólva nem is akarom kideríteni. Ezt a receptet a Mi a kő tulajdonosaitól, Márványi Katalintól és Trombitás Tamástól kaptam, és hálás vagyok érte.

Bécsi túrós palacsinta sütőben - recept - borsmenta.hu

Hozzávalók:
 
A palacsintához
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • szódavíz
  • 0,3 dl napraforgóolaj

 
A töltelékhez
  • 30 dkg félzsíros (nem rögös) tehéntúró
  • 3 tojás
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd belseje, kikaparva (vagy 1 evőkanál vaníliakivonat, esetleg 2 zacskó vaníliás cukor, de akkor kevesebb cukor kell hozzá)
  • 1 marék mazsola, beáztatva (elmaradhat)
  • 10 dkg vaj

 
Az öntethez
  • 3 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás

 
Elkészítése:

1. Először keverjük be a palacsintatésztát, mert annak állnia kell. A liszthez adjuk hozzá a csipetnyi cukrot (tényleg ne legyen több, mert leragad a palacsinta) és a csipetnyi sót, üssük bele a két tojást, és folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejet. Nagyon sűrű masszát fogunk kapni, amit a szódavízzel lazíthatunk. Továbbra is folyamatosan kevergessük a tésztát, és adjunk hozzá annyi szódát, hogy a végeredmény tejszínsűrűségű legyen. Ha kész, tegyük félre, és pihentessük legalább 30 percet, de lehet hosszabban is. Ha letelt az idő, átkeverjük, és szükség esetén adunk még hozzá szódavizet. (Általában szükséges, a tészta állás közben sűrűsödni szokott.)

Bécsi túrós palacsinta sütőben - recept - borsmenta.hu

2. A palacsintasütőben felhevítjük az olajat, és amikor már forró, levesszük a tűzről, jól megforgatjuk az edényben, majd a felesleget beleöntjük a tésztába, és gyorsan össze is keverjük, nehogy összerántsa. (Ennyi zsiradék elég a tésztába meg a palacsintasütőbe, nem szükséges sütés közben újra és újra adagolni – bár ahány ház, annyi szokás és annyi palacsintasütő.)

3. Szép sorban kisütjük a palacsintákat (aki ügyes, két serpenyővel is dolgozhat párhuzamosan, akkor gyorsabban végez), és a kisütött darabokat egymás tetejére halmozzuk. Ebből a mennyiségből általában 10-12 palacsinta lesz, és annyi nekünk elég is. (Ha közben sűrűsödik a palacsintatészta, keverjünk még hozzá egy kevés szódavizet.)

4. A töltelékhez válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük el a cukorral, a vaníliával (vagy a vaníliakivonattal vagy a vaníliás cukorral), keverjük hozzá az időközben megpuhult vajat, majd adagoljuk hozzá a túrót, és az egész masszát keverjük a lehető legsimábbra. Végül mehet bele a citromhéj és a mazsola is. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és forgassuk bele óvatos mozdulatokkal a túróba.

Bécsi túrós palacsinta sütőben - recept - borsmenta.hu

5. Egy tűzálló tálat kenjünk ki alaposan vajjal. A palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, vágjuk ketté mindegyiket, és szép sorban helyezzük el a tálban úgy, hogy a dundi, vágott részük nézzen fölfelé. Az a jó, ha egy kicsit fedik egymást, nagyjából a palacsinták harmadánál kezdődik a következő sor.

6. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és készítsük el az öntetet. A tojásokat üssük fel, keverjük össze a cukorral, majd adagoljuk hozzá folytonos keverés mellett a tejet. Ha kész, öntsük az egészet a palacsintára, és oszlassuk el a tálban egyenletesen.

7. Csúsztassuk a tálat a sütőbe, és süssük 20-25 percig. Akkor jó, ha az öntet krémes állagúra sűrűsödik, a palacsinta pedig egy kicsit megpirul. (Vagy jobban. Ahogy szeretjük.)

Bécsi túrós palacsinta sütőben - recept - borsmenta.hu

Porcukorral meghintve, melegen is, hidegen is mennyei.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Tesztelünk

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Édes Szamorodni 2013

2017.07.19. | Szabó Edit
Krémes, bájos, édes és gyümölcsös. Desszert mellé, vagy akár desszert helyett is ajánljuk…  
Eszünk

A tökéletes babka titka

2020.02.19. | Csepe Erika
Hogy mi a babka? Közel-keleti töltött kalács. Elkészítését nemrég magától Shimi Aarontól tanulhattuk meg, akit nem véletlenül neveznek Babka Kingnek. Íme a titok, és néhány bevált recep…
Főzünk

Túrós süti liszt nélkül

2020.04.18. | Klich Zsuzsa
Nem kell hozzá se liszt, se élesztő. Nem túl attraktív, inkább szerény és csinos, de az íze! Bomba! Ezt a túrós sütit sok szeretettel ajánljuk diétázóknak, lisztérzékenyeknek és mindenk…
Főzünk

Búvártúrós

2020.04.20. | Klich Zsuzsa
Bableves, gulyásleves, palócleves vagy más hasonló karakterű húsos leves után szívesen eszünk édességet. A klasszikus választás a palacsinta, de nem árt kicsi bővíteni a repertoárt. Itt…
Főzünk

Szórós túrós süti

2021.09.28. | Szabó Edit
Nem kell gyúrni, nyújtani, kevergetni, egyszerűen csak beleszórjuk a tepsibe a hozzávalókat, és már mehet is a sütőbe. A világ legegyszerűbb túrós süteménye nem hiányozhat a repertoárun…
Főzünk

Cseresznyés clafoutis

2022.06.05. | Szabó Edit
Klafuti. Így ejtik a franciák, a desszert ugyanis onnan származik. Szezonális, csak cseresznyeszezonban készíthető. Aki jót akar magának, még ma megsüti. Íme a recept…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)