Vissza

Pirított csirkemáj

2023.12.14. | Szabó Edit
Gyors, olcsó és nagyon finom. Aki szereti a hagyományos ételeket, ennek a resztelt csirkemájnak örülni fog. Ráadásul tényleg fél óra alatt elkészül. Főtt krumplival és savanyúsággal tálalva tökéletes vacsora…


Hogy miért hívják resztelt májnak? Mert a név az elkészítési módra utal, és a rösten szó németül azt jelenti: pirítani. Készülhet sertésmájból, marhamájból vagy bármilyen baromfi májából, de én a csirkét választottam, mert az pirul meg leggyorsabban.

Fontos, hogy a máj szaftos maradjon, ezért ne vágjuk nagyon kicsi darabokra. Én egy csirkemájat általában 6 darabra vágok, így lesz megfelelő a méret.

A klasszikus körete a főtt burgonya, de van, aki csak kenyérrel szereti tunkolni, viszont egy-két csemegeuborka mindenképpen kell hozzá, hogy teljes legyen az élmény. A pohárba vörösbort töltsünk, mégpedig pinot noirt, ha lehet, mert a máj kifejezetten jól harmonizál a fajta kissé földes jegyeivel.

Pirított csirkemáj recept - borsmenta.hu
 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 kávéskanál zsír vagy 2-3 evőkanál étolaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só, bors, őrölt kömény, majoránna, ízlés szerint
  • 1,5 dl víz
  • 2-3 szál petrezselyemzöld, rusztikusra vágva
  • 50 dkg burgonya
  • víz a burgonya főzéséhez
 
Pirított csirkemáj recept - borsmenta.hu

Elkészítése:


1. A májat megtisztítjuk és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, késsel összelapítjuk és finomra vágjuk.

2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.

3. Miközben a krumpli fő, a zsiradékon megdinszteljük a hagymát. Szórjunk rá egy kevés sót, akkor levet enged, és nem fog lekapni. Ha már üveges a hagyma, dobjuk mellé a fokhagymát, egy kicsit kevergessük, majd mehet bele a sűrített paradicsom. Keverjük össze és pirítsuk le, de vigyázva, nehogy megégjen.

4. Ha a hagyma már jól megdinsztelődött, jöhet bele a máj. Időnkét megkeverve pirítsuk fehéredésig, közben szórjuk rá a borsot, a majoránnát és a köményt. Sózni csak a végén kell, nehogy megkeményedjen.

5. Ha a máj kifehéredett, hozzáöntjük a másfél deci vizet, és fedő alatt 18-22 perc alatt puhára pároljuk. Időnként keverjük meg, de óvatosan. Ha már jónak tűnik, egy szelet májat vágjunk ketté, és ha a közepe már nem véres, készen is van az étel. Sózzuk ízlés szerint, és keverjük meg újra.

Pirított csirkemáj recept - borsmenta.hu

Tálaljuk a főtt krumplival, szórjuk meg petrezselyemmel, és kínáljuk egy pohár borral!
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Iszunk

Pinot noir teszt 2022

2022.05.30. | Szabó Edit
A Borsmenta pinot noir tesztjén 8 borvidék 13 pincészetének 16 borát vettük górcső alá. A dobogó első fokán egy egri, a másodikon egy kunsági, a harmadikon egy etyeki bor végzett. Íme a…
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Pinot Noir 2018

2022.06.01. | Szabó Edit
Az Etyeki Kúria Borgazdaság híres a pinot noir borairól. Aki szeretné egyszer látni, mit tud a fajta Etyeken, feltétlenül menjen el a pincészet tavaszi vertikális kóstolójára. Mi most a…
Tesztelünk

Kovács Nimród Borászat: 777 Pinot Noir 2019

2022.06.04. | Szabó Edit
Az egri Kovács Nimród Borászat a pinot noir 777 elnevezésű dijoni klónját telepítette a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőbe. Innen szüretelték a szőlőt ehhez a borhoz, amely megnyerte a Bor…
Főzünk

Baconben sült csirkemáj

2022.07.05. | Klich Zsuzsa
A baconbe tekert csirkemáj sok háztartásban sláger, mert pillanatok alatt elkészül, és nagyon finom is. Mi most káposztasalátával és mogyoróburgonyával tálaltuk…
Főzünk

Tócsni édesburgonyából

2022.11.15. | Szabó Edit
Latkesz, tócsni, macok, tócsni, lapcsánka, cicege… Ez a klasszikus burgonyaétel sokféle néven ismert a világban. Csavarjunk egyet rajta, és készítsük el édesburgonyából! Zöldsalátával t…
Főzünk

Ananász pongyolában

2023.01.22. | Szabó Edit
Ezt az édességet almával nagyon jól ismerjük, de ananásszal is nagyon finom, és persze sokkal különlegesebb. Aki szereti az egzotikus ízeket, feltétlenül készítse el az ananászt pongyol…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)