Vişneli kek – meggyes sütemény

2024.03.29. | Nagyillés János
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…


Lehet, hogy megbotránkoztató, amit mondok, de soha életemben nem szerettem sem a piskótát, sem a kalácsot. Azért ezt a két műfajt mondom, mert a most következő recept olyan süteményt ír le, amelyik egyesíti a piskóta vonzó textúráját, hozza a kalács jellegét és eltarthatóságát, ugyanakkor nem kell keleszteni. Akik szoktak kuglófot sütni, azoknak ismerős lesz a recept, egyszerűen csak azért, mert a török „kek” akár kuglófként is – vagy bármilyen más, általunk választott módon – elkészíthető. Én magam mostanában a tortaformás módszert preferálom. A kicsatolható és tapadásmentes tortaforma aljához sütőpapírt csatolok (a képen látható módon), így még könnyebben elválik az aljtól, és plusz kenést a tészta étolajtartalma miatt amúgy sem igényel.
 
Vişneli kek – meggyes sütemény recept

Mielőtt megnézzük a receptet, néhány szó a tálaláshoz használt kávéskészletről. Ez egy valódi török darab, Figen barátnőm nővérének, Çiğdem hanımnak az ajándéka. Használat közben jöttem rá az előnyére. Csodálatos izniki tulipánmotívumokkal van díszítve, de mint oly sok török használati tárgy, nem pusztán szép, hanem nagyon funkcionális is. A papírvékony falú, finom porcelánokkal ellentétben ennek a fala vastagabb, ami mit sem ront a kecsességén, ugyanakkor a benne tálalt török kávé nagyon-nagyon sokáig forró marad.
 
Vişneli kek – meggyes sütemény recept

Ami a tésztát illeti: sok összetevős. Én mindent kikészítek, mielőtt nekiállok, majd a tálas turmixgépemmel körülbelül 5 perc alatt dobom össze az egészet. Kisütni 160 fokon kell, légkeverés nélkül, a tökéletes állagot a közepét megnyomkodva ellenőrizzük, de akárhányszor készítettem, pontosan egy óra kellett a teljes átsüléshez. 28 centiméter átmérőjű tortaformát használtam.
 
Vişneli kek – meggyes sütemény recept

Hozzávalók (a felhasználás sorrendjében):

 
  • 4 tojás
  • 1,5 vizespohár cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 sütőpor
 
majd
  • 1 vizespohár napraforgóolaj
  • 1/2 vizespohár tej
  • 1/2 vizespohár görög joghurt (sovány tejföllel is merném helyettesíteni)
  • 2,5 vizespohár liszt
  • 1 pohár magozott meggy vagy meggybefőtt (alkalmasint tetszés szerinti hasonló gyümölccsel is készíthető)
 
Vişneli kek – meggyes sütemény recept

Elkészítése:

 
1. A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport habosra keverem. Egymás után hozzáadom az olajat, a joghurtot, a tejet, majd a liszttel együtt simára keverem.
 
2. Mérsékeltebb személyiségtípusok öntsék a leírt módon előkészített tapadásmentes tortaformába a masszát, és helyezzék el a tetején a meggyet. Meggyimádók, akik több meggyet akarnak használni, öntsék a massza felét a formába, tegyék rá a meggyszemeket, majd öntsék nyakon az egészet a massza másik felével, és erre is tegyenek meggyet. Ez a művelet természetesen több gyümölcsöt igényel – de (ami engem illet) meggyből sosem elég.
 
3. 160 fokos sütőben, légkeverés nélkül 60 perc alatt készre sütjük.
 
Vişneli kek – meggyes sütemény recept

Azonnal, melegen is tálalható, de hűvös helyen vagy hűtőben napokig eláll az állag romlása nélkül. A tetejét porcukorral díszítjük.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Çiçek ekmek – virágkenyér

2024.01.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 6. rész
Sütni jó, és semmi sem finomabb, mint a frissen sült kenyér. Nagyillés Jánosnak nincs sok ideje a tűzhely mellett állni, de a virágkenyér szerencsére pofonegyszerű, és nem csak látványo…
Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024.01.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg.…
Főzünk

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024.02.02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Revani – szirupos sütemény

2024.02.22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024.03.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk

Çılbır, vagyis török buggyantott tojás

2024.03.21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 17. rész
A çılbır tulajdonképpen buggyantott tojás fűszeresjoghurt-ágyon, ízesített vajjal leöntve. Ezt kínálja nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 17. részében…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)