Iszunk

A hárslevelűt meg kell fejteni

2017.05.24. | Szabó Hajnalka
A furmint a jégtörő, könnyebben érthető, a hárslevelűben több a titok – mondja Lenkey Géza tokaji borász, aki természetesen ott lesz a kiállítók között május 25-én, a Hárslevelűk Éjszakáján...
 

Néhány nap múlva ismét jókedv és hárslevelűillat lengi be a Vajdahunyadvár román stílusú kerengőjét. Kézdy Dániel négy éve álmodott családias hangulatú, de komoly szakmai alapokon nyugvó rendezvényt az ódon falak közé. A HÉJ népszerűsége azóta is töretlen, az idén közel harminc borász mutatja be legszebb hárslevelű borait a közönségnek. Bár az ország több borvidékén is szépen terem, legtöbben mégis Tokaj-Hegyaljához kötik a fajtát, a kiállítók is zömmel ebből a régióból érkeznek a rendezvényre. Az egyik állandó résztvevővel, Lenkey Géza tokaji borásszal beszélgettünk.



A borvidéken mindenki a furmint népszerűsítésén dolgozik, neked is vannak emlékezetes boraid a fajtából, ám az összes szőlőterületed 40%-án mégis hárslevelű terem. Ennyire fontos neked a hárs?

Ha a Tokaj-Hegyalján eddig eltöltött 17 esztendőmről mérleget vonnék, és meg kellene mondanom, melyik volt az általam készített három legkedvesebb bor, abból kettő biztosan hárslevelű lenne, és az abszolút kedvenc is hárslevelű. Jól van az úgy, hogy a furmint került előtérbe, sokkal inkább alkalmas a jégtörő szerepre, előbb mutatja magát, könnyebben érthető. A hárslevelűben több a titok, rengeteg íz van benne, meg kell fejteni. Hadd menjen csak a furmint előre, de figyelnünk kell rá, hogy az oldalvizén a hárslevelű is be tudjon evezni a hazai és a nemzetközi borvilág látókörébe. Én nem fogok róla megfeledkezni, az biztos.



Néhány hónapja kóstolhattuk a „Tíz év után” sorozatod két hárslevelű borát a Bomboly- és a Kishegy-dűlőből. A tapasztalatom azt mutatja, hogy mindenki siet a piacra kerüléssel, egyáltalán nem szokványos, hogy valaki most dobja piacra a 2006-os borait. Te miért döntöttél így?
 
Természetesen nem úgy indultam neki a 2006-os szüretnek, hogy már előre tudtam volna, hogy a borokat csak tíz év múlva fogom forgalomba hozni. Megvolt a dűlő- és a fajtaszelektált szüret, életem eddigi legszigorúbb terméskorlátozásával dolgoztam, és vártam a fantasztikus borokat. Ez a hat dűlőszelektált tétel azonban nagyon lassan alakult. Jött a 2007-es, a 2008-as és a 2009-es évjárat, és egyszerűen beelőzték a 2006-osokat. Mindegyik előbb került forgalomba.



Közben egyre jobban megismertem Tokaj-Hegyalját, egyre inkább elhittem azt, hogy a világ egyik legfantasztikusabb borvidékén van tíz hektár szőlője a családomnak. Arra gondoltam, ha én ezt komolyan is gondolom, akkor mernem kell kockáztatni. A 6247 palack bor tíz évig tartó érlelése elég rizikósnak tűnt, de addigra már az is kiderült, hogy a borainknak jót tesz az idő, nem elvesz belőlük, hanem hozzájuk ad – legalábbis az enyémekhez. Szerintem összetettebbeké, érdekesebbeké, ízgazdagabbakká válnak az idő múlásával. Ha megjelenik a palackérettség egy borban, az számomra mindig plusz értéket jelent. A borvidék adottságai lehetőséget adnak az érlelésre, és én szeretek élni ezzel. Ezért döntöttem így, és egyáltalán nem bántam meg.
 
A „Tíz év után” sorozat négy furmintja és két hárslevelűje tavaly novemberben került forgalomba. Milyen volt a fogadtatás?
 
Olyan, amilyennek vártam. Ezeket a borokat az fogja megvenni, aki hisz Tokajban, hisz bennem, hisz az érlelt borokban! Hála istennek, vannak már ilyen emberek!
 
A Hárslevelűk Éjszakájában az a jó, hogy több különböző borvidék borait lehet párhuzamosan kóstolni. Te kinek a hársait innád legszívesebben?

Takács Lajos barátom és Nyári Ödön hárslevelű borait igencsak kedvelem.


 
Visszatérő kiállítónak számítasz a HÉJ-on. Mi a tapasztalatod a rendezvényről?
 
A HÉJ-t kedves, bensőséges rendezvénynek gondolom, éppen olyannak, mint egy jó hárslevelűt. A szakma is, a borszerető, kedves emberek is megtisztelnek minket az érdeklődésükkel. Úgy érzem, egyre többen kíváncsiak a fajtára, ezért a tavalyi két bor helyett az idén hárommal készülök, de hogy mik lesznek ezek, az május 25-ig maradjon meglepetés.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
facebook

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (47) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (239) borbar (21) borfesztivál (16) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (3) bortúra (11) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (8) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (138) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (29) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (94) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (38) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (63) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (27) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (5) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (16) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (5) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)