Iszunk

Francia csúcsborok első kézből

2017.11.05. | Szabó Edit
Ki ne szeretne 100 pontos bort kóstolni? A lehetőség adott, a Veritas Winebar november 8-ai vacsoráján ugyanis a 2009-es Le Pavillon Ermitage palackjából is kihúzzák a dugót…
 

A szeptemberben nyílt Veritas Borbár izgalmas kínálatáról és szakértő személyzetéről nemrég már beszámoltunk a Borsmenta olvasóinak, most azonban egy különleges borvacsorát szeretnénk az ínyencek figyelmébe ajánlani.
 
A Chapoutier család 1808-ban alapított pincészete mára a világ egyik legrangosabb borászati vállalkozásává fejlődött. 215 hektárnyi termőterületük jelentős része a Rhône völgyében található, de vannak ültetvényeik Roussillonban, Elzászban, sőt Ausztráliában és Portugáliában is.


 
Az apáról fiúra szálló borászat meghatározó alakja Polydor Chapoutier volt, ő vásárolta meg az első szőlőterületeket. A vállalkozást az elmúlt évszázad közepéig Max Chapoutier vezette, majd 1977-es nyugdíjba vonulása után két fia, Michel és Marc állt a birtok élére. Az ő irányításuk alatt komoly minőségi változás következett be, és a birtok borai elindultak a világhír felé. A család mottója: „Fac and Spera” (cselekedj és remélj!), ami sokat elárul hitvallásukról – a pincészet nagy odaadással gondozza az ültetvényeket, és kiemelten figyel a természet és a termőhely egyensúlyára.
 
A Chapoutier-boroknak az 1980-as évektől van bérelt helyük a nemzetközi élvonalban, 2009 és 12 között pedig minden évjáratból kikerült egy olyan bor, amit a Robert Parker vezette Wine Spectator 100 pontra értékelt. Közülük az egyik, a 2009-es évjáratú Le Pavillon Ermitage a november 8-ai kóstolón is pohárba kerül.


 
Az egyedülálló borsor mellé a Veritas Borbár séfpárosa, Jakab Attila és Tőkés Dániel komponálja a fogásokat. A borokról Alexandre Sidorenko, a Chapoutier-ház szakértője mesél a résztvevőknek. A vendégváró bor a fehér virágos, citrusos, egzotikus gyümölcsös, kirobbanóan friss La Ciboise Blanc Luberon 2015 lesz majd, ami méltó indítása egy sokat ígérő estének.
 
 
Franciaország egyik legfontosabb eredetvédett régiója, a Rhône völgye két nagy részre osztható. Az északi terület gránitos, köves, nehezen művelhető lejtőiről mindössze a borvidék össztermésének 5%-a származik, de ott van közöttük jó néhány a borvidék legdrágább, leghíresebb borai közül. Az egyetlen engedélyezett kékszőlő-fajta a syrah, fehér-szőlőből pedig a viognier a leggyakoribb. A termelés 95%-át adó, a misztrál miatt rendkívül nehezen művelhető déli területeken ezzel szemben a házasításokban találták meg a borok szépségét.
 
 
Első fogás:
Belleruche Côtes-du-Rhône Blanc 2016Marinált lazac gravlax
A bor intenzív illatában fehér húsú őszibarackos, almás, friss körtés, édesköményes jegyek, egy kis virágosság és finom, grépfrúthéjas kesernye. A korty elegáns, kerek, de egyben frissességet is áraszt. Az ízben visszaköszön az őszibarackos, édesköményes, citrusos aromatika, lecsengésben megjelennek az ánizsos jegyek.


 
Második fogás:
Grand Ferrage Rosé Côtes de Provence 2016Sajtbonbon
A szőlőszemeket éjszaka szüretelték, hogy megőrizzék frissességüket. A bor acéltartályban erjedt és érlelődött, hogy minél elegánsabb, gyümölcsösebb legyen a végeredmény. Színe halvány rózsaszín, lilás reflexekkel,iIllatában őszibarack, citrusok és egzotikus gyümölcsök jegyei. A telt kortyban visszatér a fehér húsú gyümölcsök világa, a kompozíciónak lendületes savak adnak alapot.
 
Harmadik fogás:
La Ciboise Rouge Luberon 2015
Kacsamellcarpaccio
A gránátvörös színű bor illata komplex, fűszeres: a szerecsendiós, borsos jegyeket fekete bogyós gyümölcsök világa egészíti ki. Kóstolva tömör, érett, gazdag, árnyalt. Jó egyensúlyú, kellemes bor, melynek ízében a fekete bogyós gyümölcsök, az áfonya, a szeder és a fekete ribizli kapja a legfontosabb szerepet.


 
Negyedik fogás:
Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2015Borjúmirigy lila káposztával
Az intenzív, rubinvörös színben lilás reflexek csillannak. Illatában piros és fekete bogyós gyümölcsök aromatikája keveredik, néha a málna, máskor a fekete ribizli hangsúlyosabb, de mindvégig egy szép, ibolyás világ adja az ellenpólust. Kóstolva kerek, feszes szerkezetű, gazdag bor, intenzív gyümölcsösséggel és gazdag fűszerességgel. Syrah a javából!
 
Aki hallott már valaha a Rhône-völgy borairól, bizonyára megjegyezte a dallamosan csengő Châteauneuf-du-Pape elnevezést. A pápa új kastélya azonban nem egy épület, hanem egy nagytestű, magas alkoholtartalmú, viszonylag alacsony savtartalmú, fűszeres és piros bogyós gyümölcsös jegyeket felvonultató borokat adó termőterület a Rhône-völgy déli részén. A változatos talajon a két fő fajtán (grenache, syrah) kívül még 13 engedélyezett szőlőfajta terem, ennek köszönhető az itt születő borok rendkívüli sokarcúsága.

Ötödik fogás:
La Bernardine Châteauneuf-du-Pape 2014Szarvassteak, burgonya
A bor komplex, kifinomult illata rendkívül gazdag: a fekete ribizlis, szilvás jegyeket egy kis pörkölt kávésság, majd némi fahéj és édes meggyesség váltja. Minél tovább hagyjuk szellőzni, annál rétegzettebb, izgalmasabb illat száll a pohárból. Kóstolva a gyümölcsösség mellé medvecukor, ánizs, finom bors és némi füstösség társul. A bor alapját grenache adja, syrah és mourvedre került még a házasításba.


 
Hermitage minden kétséget kizáróan Észak-Rhône szívcsakrája. Az udvari beszállítók évszázadokon keresztül innen vitték a vörösbort az angol királyi udvarba. Később, Bordeaux megerősödésével háttérbe szorult ez a terület, és jó másfél évszázadra Csipkerózsika-álomba merült. Az 1980-as években fedezték fel ismét.
 
Hatodik fogás:
Le Pavillon Ermitage 2009
(100 pont) – Őstermelői sajtválogatás
Robert Parker szerint ebben a borban minimum 100 év potenciál van, de nemcsak ezért adott rá kereken 100 pontot.
A bor rétegzett, páratlanul gazdag és mély illatában piros- és fekete bogyós gyümölcsök aromatikája keveredik a kék szirmú virágok világával. Kóstolva meglepően lédús, gyümölcsös, a málnás, áfonyás ízeket rózsás, ibolyás jegyek kísérik, némi édesgyökérrel fűszerezve. Hihetetlen mélység, gigantikus erő és méltóság árad a palackból. A szőlő 90-100 éves tőkéken termett. Filozofikus, komoly bor, megérdemli a figyelmet.


 
A vacsora ára 29.500 Ft. Nem olcsó, de nem is hétköznapi. Szenvedélyes borkedvelők és komoly borértők számára tökéletes ajándék.
 
Fotó:
facebook

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (31) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (195) borbar (16) borfesztivál (8) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (6) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (110) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (74) fesztival (14) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (20) Közben esznek (8) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (30) rozé (11) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (5) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (66) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (21) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)