Iszunk

Francia csúcsborok első kézből

2017.11.05. | Szabó Edit
Ki ne szeretne 100 pontos bort kóstolni? A lehetőség adott, a Veritas Winebar november 8-ai vacsoráján ugyanis a 2009-es Le Pavillon Ermitage palackjából is kihúzzák a dugót…
 

A szeptemberben nyílt Veritas Borbár izgalmas kínálatáról és szakértő személyzetéről nemrég már beszámoltunk a Borsmenta olvasóinak, most azonban egy különleges borvacsorát szeretnénk az ínyencek figyelmébe ajánlani.
 
A Chapoutier család 1808-ban alapított pincészete mára a világ egyik legrangosabb borászati vállalkozásává fejlődött. 215 hektárnyi termőterületük jelentős része a Rhône völgyében található, de vannak ültetvényeik Roussillonban, Elzászban, sőt Ausztráliában és Portugáliában is.


 
Az apáról fiúra szálló borászat meghatározó alakja Polydor Chapoutier volt, ő vásárolta meg az első szőlőterületeket. A vállalkozást az elmúlt évszázad közepéig Max Chapoutier vezette, majd 1977-es nyugdíjba vonulása után két fia, Michel és Marc állt a birtok élére. Az ő irányításuk alatt komoly minőségi változás következett be, és a birtok borai elindultak a világhír felé. A család mottója: „Fac and Spera” (cselekedj és remélj!), ami sokat elárul hitvallásukról – a pincészet nagy odaadással gondozza az ültetvényeket, és kiemelten figyel a természet és a termőhely egyensúlyára.
 
A Chapoutier-boroknak az 1980-as évektől van bérelt helyük a nemzetközi élvonalban, 2009 és 12 között pedig minden évjáratból kikerült egy olyan bor, amit a Robert Parker vezette Wine Spectator 100 pontra értékelt. Közülük az egyik, a 2009-es évjáratú Le Pavillon Ermitage a november 8-ai kóstolón is pohárba kerül.


 
Az egyedülálló borsor mellé a Veritas Borbár séfpárosa, Jakab Attila és Tőkés Dániel komponálja a fogásokat. A borokról Alexandre Sidorenko, a Chapoutier-ház szakértője mesél a résztvevőknek. A vendégváró bor a fehér virágos, citrusos, egzotikus gyümölcsös, kirobbanóan friss La Ciboise Blanc Luberon 2015 lesz majd, ami méltó indítása egy sokat ígérő estének.
 
 
Franciaország egyik legfontosabb eredetvédett régiója, a Rhône völgye két nagy részre osztható. Az északi terület gránitos, köves, nehezen művelhető lejtőiről mindössze a borvidék össztermésének 5%-a származik, de ott van közöttük jó néhány a borvidék legdrágább, leghíresebb borai közül. Az egyetlen engedélyezett kékszőlő-fajta a syrah, fehér-szőlőből pedig a viognier a leggyakoribb. A termelés 95%-át adó, a misztrál miatt rendkívül nehezen művelhető déli területeken ezzel szemben a házasításokban találták meg a borok szépségét.
 
 
Első fogás:
Belleruche Côtes-du-Rhône Blanc 2016Marinált lazac gravlax
A bor intenzív illatában fehér húsú őszibarackos, almás, friss körtés, édesköményes jegyek, egy kis virágosság és finom, grépfrúthéjas kesernye. A korty elegáns, kerek, de egyben frissességet is áraszt. Az ízben visszaköszön az őszibarackos, édesköményes, citrusos aromatika, lecsengésben megjelennek az ánizsos jegyek.


 
Második fogás:
Grand Ferrage Rosé Côtes de Provence 2016Sajtbonbon
A szőlőszemeket éjszaka szüretelték, hogy megőrizzék frissességüket. A bor acéltartályban erjedt és érlelődött, hogy minél elegánsabb, gyümölcsösebb legyen a végeredmény. Színe halvány rózsaszín, lilás reflexekkel,iIllatában őszibarack, citrusok és egzotikus gyümölcsök jegyei. A telt kortyban visszatér a fehér húsú gyümölcsök világa, a kompozíciónak lendületes savak adnak alapot.
 
Harmadik fogás:
La Ciboise Rouge Luberon 2015
Kacsamellcarpaccio
A gránátvörös színű bor illata komplex, fűszeres: a szerecsendiós, borsos jegyeket fekete bogyós gyümölcsök világa egészíti ki. Kóstolva tömör, érett, gazdag, árnyalt. Jó egyensúlyú, kellemes bor, melynek ízében a fekete bogyós gyümölcsök, az áfonya, a szeder és a fekete ribizli kapja a legfontosabb szerepet.


 
Negyedik fogás:
Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2015Borjúmirigy lila káposztával
Az intenzív, rubinvörös színben lilás reflexek csillannak. Illatában piros és fekete bogyós gyümölcsök aromatikája keveredik, néha a málna, máskor a fekete ribizli hangsúlyosabb, de mindvégig egy szép, ibolyás világ adja az ellenpólust. Kóstolva kerek, feszes szerkezetű, gazdag bor, intenzív gyümölcsösséggel és gazdag fűszerességgel. Syrah a javából!
 
Aki hallott már valaha a Rhône-völgy borairól, bizonyára megjegyezte a dallamosan csengő Châteauneuf-du-Pape elnevezést. A pápa új kastélya azonban nem egy épület, hanem egy nagytestű, magas alkoholtartalmú, viszonylag alacsony savtartalmú, fűszeres és piros bogyós gyümölcsös jegyeket felvonultató borokat adó termőterület a Rhône-völgy déli részén. A változatos talajon a két fő fajtán (grenache, syrah) kívül még 13 engedélyezett szőlőfajta terem, ennek köszönhető az itt születő borok rendkívüli sokarcúsága.

Ötödik fogás:
La Bernardine Châteauneuf-du-Pape 2014Szarvassteak, burgonya
A bor komplex, kifinomult illata rendkívül gazdag: a fekete ribizlis, szilvás jegyeket egy kis pörkölt kávésság, majd némi fahéj és édes meggyesség váltja. Minél tovább hagyjuk szellőzni, annál rétegzettebb, izgalmasabb illat száll a pohárból. Kóstolva a gyümölcsösség mellé medvecukor, ánizs, finom bors és némi füstösség társul. A bor alapját grenache adja, syrah és mourvedre került még a házasításba.


 
Hermitage minden kétséget kizáróan Észak-Rhône szívcsakrája. Az udvari beszállítók évszázadokon keresztül innen vitték a vörösbort az angol királyi udvarba. Később, Bordeaux megerősödésével háttérbe szorult ez a terület, és jó másfél évszázadra Csipkerózsika-álomba merült. Az 1980-as években fedezték fel ismét.
 
Hatodik fogás:
Le Pavillon Ermitage 2009
(100 pont) – Őstermelői sajtválogatás
Robert Parker szerint ebben a borban minimum 100 év potenciál van, de nemcsak ezért adott rá kereken 100 pontot.
A bor rétegzett, páratlanul gazdag és mély illatában piros- és fekete bogyós gyümölcsök aromatikája keveredik a kék szirmú virágok világával. Kóstolva meglepően lédús, gyümölcsös, a málnás, áfonyás ízeket rózsás, ibolyás jegyek kísérik, némi édesgyökérrel fűszerezve. Hihetetlen mélység, gigantikus erő és méltóság árad a palackból. A szőlő 90-100 éves tőkéken termett. Filozofikus, komoly bor, megérdemli a figyelmet.


 
A vacsora ára 29.500 Ft. Nem olcsó, de nem is hétköznapi. Szenvedélyes borkedvelők és komoly borértők számára tökéletes ajándék.
 
Fotó:
facebook