Vissza
Iszunk

Mit igyunk a Borfesztiválon?

2017.09.09. | Szabó Hajnalka
Elstartolt a 26. Budapest Borfesztivál, vasárnap estig a lenyűgöző panorámájú Budai Várban randevúznak a borászok és a borkedvelők. Természetesen mi is kilátogattunk, és nagy sietve feltérképeztük a kínálatot. Íme a Borsmenta tippjei…
 

A Kreinbacher standjánál kezdtünk, kivételesen nem pezsgőkkel, hanem borokkal. A pincészet 2012 óta most először dobta piacra klasszikus somlói fajtákból álló, kiváló minőségű „Selection” borait. A kiemelkedően jó 2015-ös évjáratban született hárslevelűt, juhfarkot és furmintot egyaránt ajánljuk az ásványos borok kedvelőinek. Nekünk ráadásul ihletet is adott, megkérdeztük, hogy ők mit kóstolnának a Borfesztiválon, ha nem minket kóstoltatnának. „A Zwack standján a Dobogó Pincészet borait” – jött a válasz, így átsétáltunk a tokaji borászokhoz.


 
A Dobogó pince borásza, Domokos Attila örült az ajánlásnak, mutatott is száraz furminttól 6 puttonyos aszúig mindenfélét. Egyik legkeresettebb boruk az Izabella utca névre keresztelt pinot noir, nem is véletlenül, hiszen tokaji vörös ritkán kerül a poharunkba. Mi is nagyon szerettük, de a kedvencünk mégis a késői szüretelésű Mylitta volt. Nemcsak a bor, a névválasztás is tetszett: Ady a múzsáját, Zwack Máriát nevezte így a szerelem asszír istennője, Mylitta után.


 
Domokos Attila Zsirai Katát javasolta, azt mondta, a mádi pincészet 2015-ös Középhegy Furmintját mindenképpen meg kell kóstolnunk, így hát a Zsirai Pincészet standja felé kanyarodtunk. Ott azonban épp egy nagyobb társaság vert tanyát, így Katától csak egy ötletet kértünk, a furmintért majd később visszamegyünk.
 
Zsirai Kata Lenkey Gézához irányított bennünket. A mádi pincészetet egyik évben sem hagyjuk ki, az érlelt Lenkey-borok mindig izgalmas élményt nyújtanak. A 2007-es Sárgamuskotályukból már csak 70 palack van, aki nem akar róla lemaradni, ne hezitáljon sokat. A hárslevelű szerelmeseinek pedig a 2005-ös száraz hárslevelűt ajánljuk jó szívvel.


 
Lenkey Géza azt mondta, ő leginkább Kolonics Károlyt látogatná meg, így hát elindultunk a somlói borászhoz, aki azonnal a 2015-ös olaszrizlinget töltötte a poharunkba. A friss, ropogós somlói kortyolgatása közben annyi ismerőssel találkoztunk, hogy itt sajnos kénytelenek voltunk megszakítani az eddigi fonalat, viszont szerencsére a borászok ajánlása nélkül is jó borokat kóstoltunk. Soroljuk is, hogy mi mindenbe botlottunk:
 
A móri Brigáddal kisebb borfesztiválokon szoktunk találkozni, és nagyon szeretjük a címkéiket. Szerencsére nemcsak a külcsínre, de a belbecsre is nagy hangsúlyt fektetnek, mi most a zöld veltelinijüket ajánljuk bátran a fajta kedvelői figyelmébe.


 
Borral a kézben akkor is izgalmas utazásokat tehetünk a világ körül, ha a valóságban csak néhány lépést sétálunk a standok között. Aki szereti a jó vörösbort, semmiképp se mulassza el megkóstolni a Reinisch pince 2014-es St. Laurentjét a KisBécs kínálatából. Ha pedig kelet felé indulnánk, az erdélyi Recas pincétől válasszunk egy syrah-feketeleányka házasítást. Sok felfedeznivalót találtunk az idei vendégország, Chile standján is. És bizony már 2017-es bort is ittunk, mégpedig egy Montes Sauvignon Blanc-t. Friss, kedves, finom.


 
Borozgatás közben persze nem árt néhány jó falat. Mi pulled pork szendvicset és grillezett kukoricát választottunk Czinege és a Füstölgő sarok BBQ standjánál, és mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána, annyira ízlett!


 
A Budapest Borfesztivál egész hétvégén várja a borrajongókat. Érdemes kilátogatni, élvezni az őszi napsütést, és megtalálni az új kedvenceket az őszi-téli borozgatásokhoz.
 
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (31) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (195) borbar (16) borfesztivál (8) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (6) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (110) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (74) fesztival (14) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (20) Közben esznek (8) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (30) rozé (11) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (5) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (66) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (21) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)