Vissza
Iszunk

Mit igyunk a Borfesztiválon?

2017.09.09. | Szabó Hajnalka
Elstartolt a 26. Budapest Borfesztivál, vasárnap estig a lenyűgöző panorámájú Budai Várban randevúznak a borászok és a borkedvelők. Természetesen mi is kilátogattunk, és nagy sietve feltérképeztük a kínálatot. Íme a Borsmenta tippjei…
 

A Kreinbacher standjánál kezdtünk, kivételesen nem pezsgőkkel, hanem borokkal. A pincészet 2012 óta most először dobta piacra klasszikus somlói fajtákból álló, kiváló minőségű „Selection” borait. A kiemelkedően jó 2015-ös évjáratban született hárslevelűt, juhfarkot és furmintot egyaránt ajánljuk az ásványos borok kedvelőinek. Nekünk ráadásul ihletet is adott, megkérdeztük, hogy ők mit kóstolnának a Borfesztiválon, ha nem minket kóstoltatnának. „A Zwack standján a Dobogó Pincészet borait” – jött a válasz, így átsétáltunk a tokaji borászokhoz.


 
A Dobogó pince borásza, Domokos Attila örült az ajánlásnak, mutatott is száraz furminttól 6 puttonyos aszúig mindenfélét. Egyik legkeresettebb boruk az Izabella utca névre keresztelt pinot noir, nem is véletlenül, hiszen tokaji vörös ritkán kerül a poharunkba. Mi is nagyon szerettük, de a kedvencünk mégis a késői szüretelésű Mylitta volt. Nemcsak a bor, a névválasztás is tetszett: Ady a múzsáját, Zwack Máriát nevezte így a szerelem asszír istennője, Mylitta után.


 
Domokos Attila Zsirai Katát javasolta, azt mondta, a mádi pincészet 2015-ös Középhegy Furmintját mindenképpen meg kell kóstolnunk, így hát a Zsirai Pincészet standja felé kanyarodtunk. Ott azonban épp egy nagyobb társaság vert tanyát, így Katától csak egy ötletet kértünk, a furmintért majd később visszamegyünk.
 
Zsirai Kata Lenkey Gézához irányított bennünket. A mádi pincészetet egyik évben sem hagyjuk ki, az érlelt Lenkey-borok mindig izgalmas élményt nyújtanak. A 2007-es Sárgamuskotályukból már csak 70 palack van, aki nem akar róla lemaradni, ne hezitáljon sokat. A hárslevelű szerelmeseinek pedig a 2005-ös száraz hárslevelűt ajánljuk jó szívvel.


 
Lenkey Géza azt mondta, ő leginkább Kolonics Károlyt látogatná meg, így hát elindultunk a somlói borászhoz, aki azonnal a 2015-ös olaszrizlinget töltötte a poharunkba. A friss, ropogós somlói kortyolgatása közben annyi ismerőssel találkoztunk, hogy itt sajnos kénytelenek voltunk megszakítani az eddigi fonalat, viszont szerencsére a borászok ajánlása nélkül is jó borokat kóstoltunk. Soroljuk is, hogy mi mindenbe botlottunk:
 
A móri Brigáddal kisebb borfesztiválokon szoktunk találkozni, és nagyon szeretjük a címkéiket. Szerencsére nemcsak a külcsínre, de a belbecsre is nagy hangsúlyt fektetnek, mi most a zöld veltelinijüket ajánljuk bátran a fajta kedvelői figyelmébe.


 
Borral a kézben akkor is izgalmas utazásokat tehetünk a világ körül, ha a valóságban csak néhány lépést sétálunk a standok között. Aki szereti a jó vörösbort, semmiképp se mulassza el megkóstolni a Reinisch pince 2014-es St. Laurentjét a KisBécs kínálatából. Ha pedig kelet felé indulnánk, az erdélyi Recas pincétől válasszunk egy syrah-feketeleányka házasítást. Sok felfedeznivalót találtunk az idei vendégország, Chile standján is. És bizony már 2017-es bort is ittunk, mégpedig egy Montes Sauvignon Blanc-t. Friss, kedves, finom.


 
Borozgatás közben persze nem árt néhány jó falat. Mi pulled pork szendvicset és grillezett kukoricát választottunk Czinege és a Füstölgő sarok BBQ standjánál, és mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána, annyira ízlett!


 
A Budapest Borfesztivál egész hétvégén várja a borrajongókat. Érdemes kilátogatni, élvezni az őszi napsütést, és megtalálni az új kedvenceket az őszi-téli borozgatásokhoz.
 
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka