Iszunk

PH-Érték: Pannonhalma hat arca

2018.07.29. | Szabó Edit
Összetanakodott a Pannonhalmi borvidék hat jeles pincészete, és PH-Érték néven – együttesen kialakított szabályrendszer szerint – közösségi borokat palackoztak. Az új borok alapját a rajnai rizling adja, az összefogás alapja viszont a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkodás…
 

A ma közel 650 hektárnyi művelt szőlőterülettel rendelkező Pannonhalmi borvidéken persze, hogy a rómaiak ültették az első tőkéket. Az írásos emlékek tanúsága szerint később, Szent László korában is folyt itt szőlőtermesztés, amely a bencések tevékenységének köszönhetően terjedt el, de a történelem viharai nem kímélték a térséget, és a filoxéravész sem múlt el nyomtalanul, így a borágazat fejlesztése és fellendülése a 2000-es évektől indulhatott el újra igazán.



A fejlődés motorja az újraalapított Pannonhalmi Apátsági Pincészet volt, ahol Gál Tibor tanácsadó és Liptai Zsolt főborász elképzelései szerint korszerűsítették a művelésbe vont területeket, racionalizálták a fajtaválasztékot, és a minőségorientált termelést tűzték ki célul. Az Apátság borászatának köszönhetően az addig szinte kizárólag folyóboros értékesítésben gondolkodó környékbeli gazdák követték a jó példát, ugrásszerűen megnőtt a palackos borok forgalma, és szép lassan felnőtt egy újabb generáció, amely részt szeretne venni a borvidék megítélésének javításában.

Mivel a folyamatokat a Pannonhalmi Apátsági Pincészet generálta, a fogyasztók többnyire ezzel az egy pincészettel azonosítják a borvidéket, és ez a terület egyetlen szereplője számára sem előnyös. A fiatal borászok felismerték, hogy borvidéki összefogásra van szükség, hiszen egyenként egyikük sem képes kitörni az elszigeteltségből és az ismeretlenségből.

Az együttműködés



Ebből a gondolatból született a PH-Érték, a Pannonhalmi borvidéki pincészetek szűkebb körének szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása. A klaszter tagjai folyamatosan egyeztetve, egymás tevékenységét és véleményt tiszteletben tartva, de az általuk körvonalazott, határozott elvek mentén igyekeznek megfogalmazni a dinamikusan fejlődő, fiatalos borvidék identitását. Tevékenységüket a kommunikáció eszközeivel a győri illetőségű Nine Company segíti.

A együttműködésben az alábbi pincészetek vesznek részt:

Cseri Pincészet, Hangyál Pincészet, Herold Pince, Pécsinger Szőlőbirtok, Tar Pincészet, valamint a borvidék zászlóshajójaként tekintett Apátsági Pincészet. Valamennyien megújult ültetvényeken dolgozó, modern technológiai felszereltséggel rendelkező borászatok.



A PH-Érték tagjai úgy gondolják, hogy a borkészítés is egyfajta művészet, ezért a bor és a kultúra összekapcsolásán fáradoznak. A társulásnak természetesen lesz önálló weboldala, és elérhetőek a közösségi média felületein is, de terveik között szerepel egy angolul is megjelenő bortérkép elkészítése, amely a pincéken és a jó éttermeken kívül a történelmi látványosságokra is felhívja a figyelmet. A későbbiekben pedig új borvidéki rendezvényeket hívnak majd életre, szeretnének létrehozni egy önálló kóstolóhelyet Győrben, és felvetődött a saját palack megalkotásának gondolata is. A borászat szempontjából pedig különösen fontos, hogy céljuk egy konkrét borvidéki koncepció megvalósítása és egy alulról építkező, szigorúbb eredetvédelmi rendszer bevezetése.



Hat borász, hat karakteres bor, egy koncepció

A PH-Érték tagjai az elmúlt hétvégén a saját boraikkal is a nyilvánosság elé léptek. A győri Radó-szigeten megrendezett háromnapos összművészeti fesztivál „borszigetén” a klaszter valamennyi borászata bemutatta azt az egységes elvek alapján elkészült, de minden szereplő által mégis egyénileg megfogalmazott PH-Érték nevű bort, amely a közösség szerint leginkább reprezentálja a Pannonhalmi borvidék értékeit.



A definíció szerint a PH-Érték olyan hordós érlelést nem kapott fehér házasítás, amelynek legalább 50%-a rajnai rizling, legfeljebb 15%-a tramini vagy más hasonló illatos fajta, a fennmaradó rész pedig olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc vagy pinot blanc. Pannonhalma hat különböző, mégis nagyon egységes arca, amely ékesen bizonyítja, hogy a rajnai rizling szőlőfajta kiválóan érzi magát a borvidéken, és hogy nem baj, ha nincs két egyforma út, ha a végeredmény kiváló.



Szurkolunk a PH-Érték csapatának, várjuk a rendezvényeiket, a meglepetéseiket, a boraikat, és kívánjuk, hogy választott útjukon legyenek sikeresek. A klaszter egyébként nyitott. Kíváncsiak vagyunk, hogy melyik pincészet lesz majd a következő csatlakozó.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Kalmár Borbála

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (34) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (211) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (78) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (9) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (15) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (5) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)