Utazunk

Új év, új élet – vagy nem?

2019.01.08. | Lovranits Júlia
Zalai ízek, jó borok, japán teaszertartás és gyógyító növények. Ezzel indítjuk az új évet! Vagyis folytatjuk, ahol abbahagytuk…
 


A borús, hűvös időben jólesik egy pohár bor vagy tea. A napsütötte szőlő, virágzó rét csészébe, csillogó pohárba töltött emléke erőt ad az évindításhoz. Januárban keressük a motivációt, a lehetőséget, hogy megvalósítsuk az újévi fogadalmakat, vagy csak kipróbáljunk néhány újdonságot. Valami érdekeset, amit idén először élhetünk át. Most több olyan workshopot ajánlunk, amin lehetőségünk lesz tanulni valamit nagyanyáink főző- és gyógyítótudományából. De hallgathatjuk a dűlők meséit, és részt vehetünk borkóstolókon is.

Itt az új év, kalandra fel!
 
Nyissuk az új évet erdőbényei bubisokkal! – január 9., Budapest, Kóstolom Borbár



Az erdőbényei völgy hűvösében termő, feszes savú, roppanós szőlőbogyók különösen alkalmasak elegáns habzóborok és pezsgők készítésére. A helyi pincészetek az utóbbi időben örömmel aknázzák ki ezt a lehetőséget, figyelve, hogy vajon a furmint, a hárslevelű vagy ezek házasítása hozza-e a legmeggyőzőbb eredményt.

Erdőbénye borait és pezsgőit Nagy Zsolt, a Préselő Pincészet egyik tulajdonosa mutatja be a közönségnek. Íme a borsor:

Habzóborok
1. Sanzon Tokaj Habzó 2017
2. Préselő HabzóHárs 2017
3. Préselő HabzóHárs 2016

Pezsgők
4. Vissy Furmint Brut 2014
5. Béres Hárslevelű Pezsgő 2016
6. Préselő Furmint-Hárslevelű Brut 2014
7. Préselő Brut Hárslevelű 2017 – No. 1
8. Préselő Brut Hárslevelű 2017 – No. 2


Bővebb felvilágosítás ITT.
 

Éltető Növények – Minden, ami tea – január 11., Budapest



Nagyanyáink tudása mai szemmel, és egy kis japán egzotikum. Melyek azok a teanövények, amiket egy laikus is könnyen megismerhet? Milyen a táplálkozás élettana? Ezekre és sok más kérdésünkre is választ kaphatunk az Éltető Növények című kurzuson. Tanulhatunk még gyökerekről, kérgekről, de a modern javasasszony eszköztárának megismerése mellett egy hamisítatlan japán teaceremónián is részt vehetünk. A rendezvény különleges és nagyra becsült vendége lesz dr. Vihar Judit irodalomtörténész, műfordító, a Magyar–Japán Baráti Társaság elnöke, aki örömmel elvállalta, hogy autentikus eszközökkel, a legfinomabb japán tea felhasználásával mutatja be a japán teaceremóniát.
Az előadás egy többrészes sorozat egyik eseménye, de erre az egy alkalomra is lehetséges bekapcsolódni.

További részletek ITT.
 

Zala Springs Főzőiskola Sztana Ferenc séffel – január 12., Zalacsány



Nudli, dödölle, gombóc, csusza… Ismerjük meg a zalai ízeket és a helyi termékeket Sztana Ferenc séf segítségével! Január 12-én a magyaros tészták jegyében telik majd a délután. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A készülő ételek:
• Túrós csusza
• Sült nudli érlelt, házi Korosajttal 
• Fahéjas szilvás gombóc házi tejfölös sodóval 
• Cseresznyés-amarettós töltött gombóc 
• Dödölle, ahogy a Zala Springsben készítjük


További részletek ITT.
 

WineOS Fesztivál – január 11-12., Eszék (Horvátország)



Az idén ötödik alkalommal rendezik meg Eszéken (Horvátország) a WineOS-t, a borok, a finomságok és a kellemes életvitel fesztiválját. A programok pénteken és szombaton 15 és 21 óra között zajlanak majd.
 
A rendezvényt a Muzej Okusa – Ízek múzeuma kiállítótérben tartják (Paviljon Gradski Vrt, Martina Divalta 4, Eszék), mintegy 1000 négyzetméteren, 65 kiállítóval. A szervezők 2000 látogatót várnak.

A Pécsi Borozó szerkesztősége a szombati napon különbuszt indít a szerkesztőség tagjai részére, de örömmel veszik, ha más is csatlakozik hozzájuk – a szabad helyek függvényében.
 
A részleteket ITT találod.
 
 
Kellemes időtöltést, szép hétvégét kívánunk!
 
Fotó:
facebook

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnokság (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) bocuse d'or (9) bor (243) borbár (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (10) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (10) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (145) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (38) édes szamorodni (4) eger (24) egészséges (3) eper (3) espresso embassy (3) étterem (98) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztivál (22) Franc&Franc (4) furmint (42) Furmint Február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) harslevelu (7) heimann (4) húsvét (7) interjú (46) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostoló (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (7) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (7) nyár (5) nyaralas (4) Olaszország (7) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanló (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (72) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (8) Soproni borvidék (7) sör (37) sós (33) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) tarcal (7) Taschner Kurt (3) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (77) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (31) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)