Öt nap a cavák földjén

2023.11.17. | Bóka Balázs Andor
A WebWineWriting borszakíróverseny egyik kategóriagyőztese, Bóka Balázs Andor rövid látogatást tett a spanyol pezsgők földjén, ahol személyesen a verseny szervezője, a Katalóniában élő Németh Ágnes volt a kalauza…


Sparkling Spain, Buborékos Barcelona, Hungarianwines.eu, WebWineWriting contest – mindegyik egy ember kezében fut össze, aki nem más, mint Németh Ágnes. Boros berkekben nem kell őt
bemutatni, hiszen kis túlzással nincs Magyarországon olyan pincészet, borász vagy gasztronómiai magazin, akivel ne dolgozott volna együtt vagy ne ismerné őt és munkásságát.

Öt nap a cavák földjén - Sant Sadurní d'Anoia - borsmenta.hu

Ágihoz készülünk vendégségbe. Az úti cél a katalánok földje, a Penedès borvidék 12 ezer lelket számláló városkája, Sant Sadurní d’Anoia, vagy ahogy Ági nevezi otthonát: „Sansa”. Ugyanis Ági és a családja hét évvel ezelőtt mindent felszámolt (a Szent György-hegyi kis pincét leszámítva), és a spanyol pezsgők, vagyis a cavák fellegvárába költözött, itt kezdve új életet.

Öt nap a cavák földjén - Sant Sadurní d'Anoia - borsmenta.hu

Miután megérkezünk hozzá, azonnal körbevezet minket a csinos, tipikusan spanyol, zegzugos kis házban, majd gyorsan welcome falatokat tesz elénk az asztalra. Olívabogyó, kecskesajt, borlekvár, fuet (katalán kolbász) és friss paradicsom kerül a tányérra, onnan pedig a gyomrunkba, közben pedig már pukkan is a pezsgő. Egy brut nature cava egyenesen a szomszédból, 3 lépésre az ajtótól. Igen, Ágiék szomszédjában kínálja tradicionális pezsgőit a Rosmas családi pincészet. És ez csak egy a város közel 90 pezsgőpincészetéből. Szeretném emlékeztetni a kedves olvasót, hogy egy 12 ezres városkában vagyunk. Így minden századik felnőtt lakosra jut egy pince. (Ezt a koncentrációt a hét végére már egészen megszokjuk.) A második pohárral már a hangulatos kis belső udvaron koccintunk, s miközben macskájuk, Kókusz a lábunk körül sündörög, én faggatni kezdem Ágit.

Öt nap a cavák földjén - Sant Sadurní d'Anoia - borsmenta.hu
 

Döntöttek és nekivágtak

Németh Ágnes először az akkori Decanter (a mai VinCE magazin elődje) magyarországi főszerkesztőjeként tűnt fel a boros porondon, ám első valóban komoly szakmai sikerének a VinCE Budapest Wine Show-t tartja. Főszervezőként éveken keresztül jól prosperáló rendezvénysorozatot teremtett. Ezen időszak alatt rengeteg üzleti, szakmai és baráti kapcsolatot kötött Magyarország meghatározó boros szereplőivel, és egyre több lehetőséget látott a nemzetközi nyitás felé is.

Ekkortájt kezdte érezni azt is, hogy másfajta kihívásra és új környezetre vágyik. Férjével Gödön éltek, és egy kis kávézót üzemeltettek, ami – bármennyire is profin csinálták – sajnos valamiért nem találta meg a közegét. Egyre nehézkesebb volt az üzlet fenntartása és nyereséges üzemeltetése. Egy importőr ismerősüknek köszönhetően (aki Spanyolországból szállít pezsgőket) kezdtek foglalkozni komolyabban a költözés gondolatával. Végül döntöttek és nekivágtak. Béreltek egy házat „Sansában”, melyet szépen lassan berendeztek minden szükséges bútorral, és Ági elkezdte járni a helyi pincéket, hogy megismerje az új „játszóterét”.

Öt nap a cavák földjén - Sant Sadurní d'Anoia - borsmenta.hu

Férje, aki a költözést leginkább szorgalmazta, végül mégis hazaköltözött, ám Ági a válás után is kint maradt a gyerekekkel. Kisebbik lánya, Emma már ott kezdte az iskolát, Ági nem akarta őt kiszakítani az éppen csak otthonossá váló közegből, és egyébként is tetszett neki a város és a katalán életstílus. Családjukban a gyerekeknél is teljesen normális, hogy mindenki legalább 4-5 nyelvet beszél. Magyar, angol, spanyol, katalán és ezekhez jön még az iskolában pluszban tanult latin és francia. Otthon valószínűleg ez nem adatott volna meg.
 

Prémium minőségben

Ági lelkesen szerkeszti a web- és különböző közösségimédia-felületeit, ám emellett komoly szakmai rendezvényeket, borszakíró versenyt szervez (jómagam is a WebWineWriting-on keresztül ismerkedtem meg vele), és persze bor- és pezsgőkostolókat az ide látogatóknak, méghozzá prémium minőségben! Egyszerűen olyat nyújt a vendégeinek, amit máshol, mástól nem kaphatnak meg. Minden fontosabb pezsgőpincészetbe ismerősként lép be, legyen az a gigászi Freixenet, a világhírű Gramona, a nagymúltú Codorníu, a Juvé & Camps vagy épp a biodinamikus prémium pezsgőket készítő Raventós i Blanc. Ennél is személyesebb kapcsolatot ápol a kisebb családi pincészetekkel. A Blancher-ben (akiknek híres vásárlói közé tartozott Diego Maradona) és a Jaume Giró i Giróban is katalánul társalog a tulajdonosokkal, miközben magyarul vagy épp angolul tart idegenvezetést a palackok közt. Az utcán is leszólítják az emberek, és abban is segít, melyik étterembe üljünk be, ha finom, helyi fogásokat szeretnénk kóstolni, lehetőleg jutányos áron.

Öt nap a cavák földjén - Sant Sadurní d'Anoia - borsmenta.hu
 

Bitang pezsgőket kóstoltunk

Az öt nap alatt Ági autójával és a srácok biciklijével bejártuk a penedési szőlőültetvényeket rejtő völgyeket, kiruccantunk a fél óra vonatútra lévő óceánpartra, Sant Vicenç de Calders városkájába, megnéztük a helyi csokigyárat (melynek illatát minden reggel éreztük ébredés után), bebarangoltuk Barcelonát és fellibegőztünk a katalánok szent hegyén, a Montserraton található kolostorhoz. És mindeközben persze bitang pezsgőket kóstoltunk.

Öt nap a cavák földjén - Sant Sadurní d'Anoia - borsmenta.hu

Szóval nem csak a Cavatast vagy a Festa de la Filloxera (ilyenkor azt ünneplik a helybéliek, hogy őseiknek sikerült megfékezniük a filoxérajárványt az új oltási technológiák által) idején érdemes Sant Sadurní d’Anoiába utazni, hiszen Ági egész évben itt van (már amikor nem repked épp kóstolókra), és olyan csodákat tud mutatni, amire csak az képes, aki valóban itt él, a cavák földjén, mindössze egy órára Barcelonától. Biztatok mindenkit, aki erre jár, látogassa meg Ágit, aki olyan kóstolót szervez, amitől mindenki úgy érzi majd, hogy valóban a csillagokat issza.

Öt nap a cavák földjén - Sant Sadurní d'Anoia - borsmenta.hu

Mi már csak azt bánjuk, hogy fedélzeti poggyásszal repültünk, és ezért nem tudtunk pezsgőt hazahozni. De végül is a cava úgyis Ági tetőteraszán a legfinomabb…
 
Fotó:
Bóka Balázs Andor

Beszélgetünk

Tele vagyunk ötletekkel

2016.11.05. | Szabó Edit
Beszélgetés Németh Ágnessel
„Tavasztól utazásokat is szervezünk majd, elhozzuk a magyar cavarajongókat ide, és megmutatjuk nekik, hogy hol születik a katalán pezsgő. Tele vagyunk ötletekkel és tervekkel. Nagyon él…
Beszélgetünk

A spanyol borok szerelmese

2017.03.26. | Szabó Edit
Beszélgetés Szeredi Zsolttal
Az utóbbi években mindig ő a VinCE Budapest Wine Show egyik sztárja, brutálisan jó spanyol borait és caváit kóstolni hatalmas öröm. Szeredi Zsolt Vino Castillo néven futó webkereskedése…
Utazunk

Pezsgőtúra a cava fővárosában

2017.05.22. | Szabó Hajnalka
Tavaszi barcelonai kirándulásunkat stílusosan egy cavatúrával koronáztuk meg, és azóta is valljuk, hogy aki a katalán fővárosban jár, nem hagyhatja ki ezt a kitérőt…  
Utazunk

Ahol a gyökértetűnek kultusza van

2017.09.23. | Németh Ágnes
Filoxérafesztivál Katalóniában
Fülsiketítő dördülések, füst, kiabálás – ez fogadta a látogatót a cava fővárosa, Sant Sadurní d'Anoia utcáin szeptember 6-án. Nem a szörnyű augusztusi terrorcselekmény utóhatása volt, h…
Utazunk

Tévedj el Barcelonában!

2017.12.29. | Szabó Edit
A Borsmenta karácsony előtt rövid nemhivatalos látogatást tett Katalónia fővárosában, és riporterünk többször is úgy érezte, eltévedt kicsit…  
Utazunk

Biodinamikus buborékok: Gramona

2018.07.02. | Szabó Edit
Katalónia egyik legizgalmasabb pincészetében, Barcelonától egyórányira, Penedés vidékén, Sant Sadurniban készülnek öt generáció óta a Gramona természetközeli cavái…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (17) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (17) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (21) tészta (17) tesztelünk (210) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (143) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)