2023.06.14. | Szabó Edit
Egy töki félédes bor nyerte a Borsmenta magazin idei rajnairizling-tesztjét, de badacsonyi, pannonhalmi és kunsági bor is került az élmezőnybe. Meglepetésekben nem volt hiány, mutatjuk az eredményeket…


Legutóbb 2018 októberében tartottunk rajnairizling-tesztet, itt volt hát az ideje, hogy ez az izgalmas szőlőfajta újra terítékre kerüljön. Azon a közel 5 évvel ezelőtti kóstolón nagyon elégedettek voltunk, de nem volt ez másként most sem. Ám még mielőtt az eredményekre térnénk, nézzük, hogy mit lehet tudni a fajtáról.

Rajnairizling-teszt 2023 - borsmenta.hu
Rajnai rizling ültetvény - Czurda Henrik szőlőskertje
 
A rajnai rizlingről

A világ egyik legelterjedtebb fehér szőlője, nevét először egy elzászi forrás említette úgy hétszáz évvel ezelőtt. Kicsit később, nagyjából ötszáz éve egy német botanikus már azt is meghatározta, hogy a „Rüssling” nevű szőlőfajta a Mosel és a Rajna mentén terem.

Az osztrákok azonban előszeretettel hivatkoznak egy Ritzling nevű hegyre, amely már a 13. században is ezt a nevet viselte, és vajon miért nevezték volna így, ha nem azért, mert éppen rizling termett rajta?

Hogy kinél az igazság, talán sosem tudjuk meg, de valójában nem is fontos. A lényeg az, hogy ez a kicsi, de tömött fürtű, ízletes szőlő valahogyan eljutott Magyarországra, és ma már hazánk mind a 22 borvidékén megtalálható, igaz, hogy néhol csak elenyésző mennyiségben. A Bükkben, Tokajban vagy a Somlón viszonylag kevés van belőle, A Kunsági, az Etyek-Budai, valamint a Badacsonyi borvidéken viszont igazán népszerű, és mióta a gazdák kezdik megtanulni, hogyan kell vele bánni, nagyon sok arcát megismerhettük.

Túl korán leszedni nem jó, mert erőteljes savai miatt az éretlen szőlőnek élvezhetetlen a bora, de jól áll neki néhány gramm maradék cukor, sőt édes változatban készíteni sem ördögtől való; ismerünk néhány igazi klasszist ebből a stílusból.


A rajnai rizling illat- és ízjegyei

Rajnairizling-teszt 2023 - borsmenta.hu
Rajnai rizling fürt - Czurda Henrik szőlőskertje

A tankönyvi ismertetés szerint intenzív, fehér virágos, zöldalmás, őszibarackos, mézes, rózsás, citrusos illat- és ízkarakter jellemzi, de szépen visszaadja a termőhelyi sajátosságokat is: a vulkanikus területről érkező rajnai rizlingekben például szinte mindig felfedezhető egy kis ásványos sósság. Az érlelt rizlingek legfőbb ismérve a petrolosság, amelytől a gyakorlatlan fogyasztók talán idegenkednek, ám a fajta kedvelői nagy örömmel üdvözlik ezt a jellegzetes aromakaraktert a borban.


A tesztről

A Borsmenta rajnairizling-tesztjére 10 borvidék 19 bora érkezett be. A Pannonhalmi és a Badacsonyi borvidékről 4-4, a Balaton-felvidéki, a Kunsági és a Mátrai borvidékről 2-2, a Zalai, az Etyek–Budai, a Pécsi, a Szekszárdi és a Balatonboglári borvidékről 1-1. Közülük kettő volt édes, egy félédes, a többi a száraz kategóriát képviselte.

Meglepő vagy sem, a Borsmenta mostani tesztjén egy édes és egy félédes bor szerezte meg az első két helyet, ráadásul a győztes 87 feletti átlagpontszámmal. (Mindig a 100 pontos rendszerben értékelünk.) A borok színvonalát egyébként jól mutatja, hogy még a legalacsonyabb átlagpontszám is 81 fölötti volt.
És most nézzük, hogy a tesztelők átlagpontszámai alapján hogyan alakult az élmezőny.

(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)
 
A harmadik száraz – Sabar Borház: Hercegföld Rajnai Rizling 2022A Sabar-hegy ma már szinte elképzelhetetlen a Sabar Borház és a hozzá tartozó terasz nélkül, pedig a pincészet története csak 2009-ben indult. Akkor szeretett bele a helybe Ádám Gábor, aki az évek folyamán befektetőből borosgazdává vált, és élete egyre szorosabban kötődik a Badacsonyi borvidékhez. A szőlőt Répási Tamás gondozza, a borokért Földi Bálint felel, a hely lelke viszont egyértelműen Gábor, aki szinte együtt lélegzik a birtokkal.

A 2022-es rajnai rizling friss, üde, lendületes bor. Hordót nem látott, acéltartályban erjedt, ott is érlelődött. A friss rajnai rizlingekre jellemző körtés, őszibarackos gyümölcsösséget finom gyógynövényesség és enyhe sósság kíséri. Szépen fog korosodni– már ha lesz rá ideje.


A harmadik édes – Cseri Pincészet: I. Primus 2022Nyúlon – nem a nyúlon túl! –, a Pannonhalmi borvidék barátságos kistelepülésén találjuk a Cseri Pincészet birtokközpontját, körülötte pedig az ültetvényeket. A családi vállalkozást 2012-ben alapította Cseri Norbert, és akkor még valószínűleg nem gondolta, hogy alig egy évtized leforgása alatt a család minden tagja belenő majd a vállalkozásba. Eszter, a feleség a kereskedelmet és az értékesítést intézi, Auguszta egyelőre Kremsben tanul, de a fesztiválokon sokszor ő tartja a frontot, Barni pedig a szakácskést cserélte lopóra– mindannyiunk örömére.

Valószínűleg senkinek nincs olyan széles szortimentje széles e hazában rajnai rizlingből, mint Cseriéknek. Ebből az igen izgalmas szőlőfajtából 8 különböző bort palackoznak, és a szeptemberi, korai szürettől egészen a novemberi, késői szüretig igyekeznek megmutatni a szőlőfajta varázslatos karakterét. A borok természetesen technológiai szempontból is eltérnek egymástól, és a kísérletezésnek se vége, se hossza. Az általunk kóstolt I. Primushoz szeptember elején szüretelték a szőlőt, tartályban erjedt, tartották egy darabig finomseprőn, ennek köszönheti, hogy frissessége ellenére selymes a textúrája. A moseli típusú, enyhén édeskés, gyümölcsökre hangolt rajnai rizlingek remek példája, meglepően alacsony, mindössze 9%-os alkoholtartalommal.


A második száraz – CZURDA Szőlőskertje Győrszemerén: Riesling Ha szárazon szereted 2021Czurda Henrik Budapesten született, de még egészen kicsi gyerek volt, amikor a szülei elhagyták az országot, és Zürichben telepedtek le. Henrik ott nőtt fel, közgazdaságtant és informatikát tanult, jelenleg pénzügyi befektetésekkel foglalkozik. Édesapja egy kis szőlőültetvényt hagyott rá a Pannonhalmi borvidéken, és Henrik néhány éve azzal a határozott tervvel jött Magyarországra, hogy eladja a földet. Aztán meglátta az örökségét, és a földbe gyökerezett a lába. Többé nem az értékesítésen törte a fejét, hanem azon tűnődött, hogyan tudná szépíteni, fejleszteni azt a kis szőlőskertet. Azóta három helyi szakemberrel dolgozik együtt, a szőlőért Pécsinger János felel, a borok Cseri Norbert és Cseri Barnabás felügyelete alatt születnek. Ültetvényén kizárólag rajnai rizling terem, amelyből édes és száraz bor egyaránt készül. Az egyik az „Édes kísértés”, a másik a „Ha szárazon szereted” nevet kapta.

A löszös, mészköves talajon termő szőlőt kézzel szüretelik, egészfürtösen préselik. A bor irányított erjesztéssel készül, csak acéltartályban, hordót nem lát. Így mentik át a gyümölcs zamatait a palackba. Czurda Henrik rajnai rizlingje a fajta egyik tipikus képviselője: gyógynövényes, citrusos, de a mélyebb rétegekben már megjelenik egy kis mangós, barackos gyümölcsösség is, amit finom sósság kísér.


A második édes – Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Késői Szüretelésű Rajnai Rizling 2017A szigetújfalui Gál Szőlőbirtok és Pincészetet nem kell bemutatni a Borsmenta olvasóinak. A vállalkozást Gál Csaba és felesége, Gálné Dignisz Éva indította, és Éva volt az első női borász, aki megkapta „Az év bortermelője” címet. Ma már a család minden tagja a borászatban dolgozik, a szülők mellé Csabi növényorvosként, Zsuzsi marketingesként csatlakozott.

A borhoz a szőlőt a szigetújfalui területen szüretelték, a nagyszerű, 2017-es év októberében. A túlnyomórészt töppedt szemek feldolgozása reduktív technológiával történt, az egy évig tartó érlelés részben acéltartályban, részben kishordóban zajlott, és a bor palackban is pihent, mielőtt piacra bocsátották. Útját valóságos diadalmenet kísérte, nemzetközi és hazai aranyérmek egész sora dicséri értékeit. Selymes textúrájú, gazdag édes bor, ananászos, sárgabarackos gyümölcsösséggel, remek arányokkal. Fejlődni már nem fog, de szépségét még sokáig megőrzi.


A legjobb száraz – Gilvesy Pincészet: Tarányi Rajnai Rizling 2020Petrol, kő, ásvány, gyógynövény… Ez a bor az érlelt rajnai rizlingek aromáinak valóságos kincsesháza, pedig még nincs hároméves. A Szent György-hegy bazaltján termett hozzá a szőlő, ott is a Tarányi-dűlő ötvenéves tőkéin. Az ültetvény 2007 óta van a Gilvesy Pincészet tulajdonában, és az innen készült rajnai rizling a pincészet egyik emblematikus bora. Kézzel szüretelt szőlőből készül, spontán erjed, és hordós érlelést is kap. Telt, gazdag, intenzív bor, hosszú, sós, ásványos, enyhén kesernyés utóízzel.


Az abszolút győztes ­– Nyakas Pincészet: Menádok Rajnai Rizling 2017 (félédes)Valamiért nem rajongunk a félédes borokért. A félszárazakért se, de a félédes az az igazán se hús, se hal: ha meglátjuk egy címkére írva a bűvös szót, valószínűleg nem vesszük le a palackot a polcról. Hogy az előítéleteinkkel mennyire csínján kell bánni, azt ez a bor igen jól példázza. Tökéletes arányaival, hatévesen is friss gyümölcsösségével, sokrétűségével és komplexitásával tényleg elvarázsolt bennünket.

A szőlő a legendásan jó 2017-es évjáratban termett, a töppedt szemeket is jócskán tartalmazó fürtöket kézzel szedték október első harmadában. A gyors feldolgozást irányított erjesztés követte, a bor egy hónapig finomseprőn érlelődött, és érintésnyi hordót is kapott. Maradékcukor-tartalma 39,6 gramm, amely a viszonylag magas, 7,88 g/l savval tökéletes egyensúlyt alkot, a 12,5%-os alkoholtartalom belesimul a kompozícióba. Gazdag, sokoldalú rajnai rizling, nem véletlenül zsebelt be egy zsáknyi nemzetközi díjat, és még mindig van benne potenciál bőven!
 
Fontos elmondanunk, hogy a fentieken kívül még igen magas, 85 fölötti átlagpontszámot kapott a Bujdosó Pincészet 2022-es Cirkálója és a Pálffy Pince 2021-es rajnai rizling pét-natja is.
 
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:

Rajnairizling-teszt 2023 - borsmenta.hu

Bertalan György 
(Vinolingua); Kiss Michał (blogger); Roszik Zsófi (Monarchiaborok), Pesti Eszter (Borsmenta), Takács Andrea (Borsmenta); dr. Nádasi Eszter (Borsmenta); dr. Vargha Márk (Borsmenta); Hatvani Szabolcs (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).
 
A teljes borsor a pincészetek szerinti betűrendben:

Babarczi Szőlőbirtok és Pincészet: Rajnai Rizling 2021; Babiczki Pince: Premium Riesling 2018; Béla Borászat: Dűne Selection Imrehegyi Rajnai Rizling 2019; Borbély Családi Pince: Gyula Papa Rajnai Rizling 2019; Bujdosó Pincészet: Cirkáló Rajnai Rizling 2022; Bussay Pincészet: Kövecs Rajnai Rizling 2020; CZURDA Szőlőskertje Győrszemerén: Riesling Ha szárazon szereted 2021; Cseri Pincészet: I. Primus Rajnai rizling 2022; Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Késői Szüretelésű Rajnai Rizling 2017; Gilvesy Pincészet: Tarányi Rajnai Rizling 2020; Kerekes Szőlőbirtok és Pince: Rajnai Rizling 2020; Nyakas Pincészet: Menádok Budai Rajnai Rizling (félédes) 2017; Pálffy Pincészet: Káli Rajnai Rizling 2020, Riesling Pétillant Naturel 2021; Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Prior Fehér 2021; Prantner Pincészet: Rajnai Rizling 2022; Sabar Borház: Rajnai Rizling Hercegföld 2022; Szabó Zoltán Pincészete: Pécsi Rajnai Rizling 2021; Villa Tolnay Borászat: Csobáncz Kápolna-domb Rajnai Rizling 2020.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
facebook

Beszélgetünk

A kis pincék reneszánsza

2018.02.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs…
Iszunk

Rajnai rizlingeket teszteltünk

2018.10.19. | Szabó Edit
Az egyik legismertebb szőlőfajta, valamiért mégsem igazán népszerű itthon, pedig feszes, izgalmas, bora nemcsak a fajta, hanem a termőhely karakterét is képes hűen megmutatni. Tizenöt r…
Beszélgetünk

A Szent György-hegy bohém arca

2019.01.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Gilvesy Roberttel
A Kanadából hazatért Gilvesy Robert előbb a tájba, majd az épületbe, aztán a Szent György-hegy vulkanikus boraiba szeretett bele, és a 18. században épült Esterházy-présház romjain új é…
Beszélgetünk

Imádok kísérletezni

2020.06.14. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Nyúlné dr. Pühra Beátával
Nincs olyan kerti parti széles e hazában, ahol előbb-utóbb elő ne kerülne egy Nyakas Irsai Olivér. A bort mindenki ismeri, azt viszont kevesebben tudják, hogy a 187 hektáros szőlőbirtok…
Iszunk

Szerelem gyümölcse a Csepel-szigeten

2020.09.16. | Németh Ágnes
Horgásztó, állatfarm, mintaültetvény, borászat – minden itt van egy helyen. Gál Csaba és felesége, Dignisz Éva az egyetem óta egy pár. Szigetcsépi birtokuknak és boraiknak ma már minden…
Beszélgetünk

A borászkodást nem lehet könyvekből megtanulni!

2022.10.29. | Fáncsi Viktória
Interjú Cseri Norberttel, a Cseri Pincészet tulajdonos-ügyvezetőjével
A tíz éve indult Cseri Pincészet a Pannonhalmi borvidék egyik ékköve, nekik köszönhetjük többek között, hogy megismerhettük a rajnai rizling szerethető arcát. Cseri Norberttel Fáncsi Vi…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)